22/11/14

ΑΓΩΝΕΣ αυτοκινήτου... με RETRO διάθεση.

Ο Αγώνας αυτοκινήτων είναι ένα άθλημα που απαιτεί ιδιαίτερη επιδεξιότητα, ταχύτατα ανακλαστικά, μεγάλη κυριαρχία λόγω υπερέντασης, ενώ σ΄ όλη τη διάρκειά του δεν λείπει η «γεύση» του κινδύνου. Γενικά ανήκει στη κατηγορία των ομαδικών αθλημάτων ταχύτητας καλούμενα διεθνώς «ρέισινγ» (racing).
Το άθλημα αυτό ξεκίνησε μετά την πρώτη εμφάνιση του κινητήρα ανάφλεξης το 1887. 
Το 1891 τέτοιος κινητήρας τοποθετήθηκε σ΄ ένα όχημα μοντέλο Ντάιμλερ που ήταν μόλις 2 ίππων και είχε επιτυχία. Η πρώτη όμως επίσημη "κούρσα", (= πλήρης διαδρομή), ήταν εκείνη που οργανώθηκε το 1894, μεταξύ των πόλεων Παρίσι – Ρουέν που είχε την ονομασία «κούρσα ταχύτητας οχημάτων χωρίς άλογα». Στον αγώνα αυτό η μέση ιλιγγιώδης ταχύτητα ήταν 21 χλμ την ώρα !
Λίγα χρόνια μετά, το 1902 ο Ρολλς κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας φθάνοντας στην απίστευτη ταχύτητα των 101,7 χλμ. την ώρα.


Αναμφίβολα όμως το αγώνισμα αυτό άρχισε να παίρνει την έννοια του αθλήματος στην εποχή των «Γκράν Πρι», δηλαδή αγώνων από πόλη σε πόλη. Έτσι το πρώτο Γκραν Πρι οργανώθηκε το 1906 από τη Γαλλική Λέσχη Αυτοκινήτου. Το επόμενο έτος ολοκληρώθηκε και η κατασκευή των πρώτων αυτοκινητοδρομίων, ένα στην Αγγλία και ένα στις ΗΠΑ.
Από εκείνη την εποχή ουσιαστικά με την παρουσία επί τούτου και θεατών αρχίζει η ιστορία του πιο θεαματικού ίσως αθλήματος ταχύτητας.

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...