24/11/14

Στρατεύματα των ΗΠΑ θα παραμείνουν στη Βαλτική και στην Πολωνία και το 2015


Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα διατηρήσουν στρατεύματα στην Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής τουλάχιστον ως το 2015, καθώς οι εντάσεις στις σχέσεις με τη Ρωσία συνεχίζονται, δήλωσε ο επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων της χώρας στην Ευρώπη.
Αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες των ΗΠΑ αναπτύχθηκαν στην Πολωνία και στα τρία κράτη της Βαλτικής, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία, νωρίτερα φέτος, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία στη Ρωσική Ομοσπονδία τον Μάρτιο.

Η αποστολή αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να καθησυχάσει τους νευρικούς εταίρους της στην ανατολική Ευρώπη, παρέχοντάς τους διαβεβαιώσεις ότι το NATO θα τους προστατεύσει από οποιαδήποτε ρωσική απειλή.



Η αποστολή, που προβλέπει «μόνιμη παρουσία» μονάδων που εναλλάσσονται στις χώρες αυτές θα συνεχιστεί, δήλωσε ο υποστράτηγος Φρέντερικ Μπεν Χότζες, διοικητής των δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους, τη λιθουανική πρωτεύουσα.
«Έχουμε προγραμματίσει την εναλλαγή (μονάδων) για όλη την επόμενη χρονιά. Έχουν οριστεί οι μονάδες που θα συνεχίσουν», ανέφερε ο Χότζες.

«Θα παραμείνουν δυνάμεις του στρατού των ΗΠΑ εδώ στη Λιθουανία, όπως και στην Εσθονία και στη Λετονία και στην Πολωνία για όσο απαιτείται αυτό για την αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας και για να καθησυχαστούν οι σύμμαχοί μας», πρόσθεσε.

Οι τρεις χώρες της Βαλτικής αποτελούσαν στο παρελθόν δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης.

Η αποκατάσταση μόνιμης παρουσίας αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Βαλτική και στην Πολωνία συνεχίζει να μην εξετάζεται, εν μέρει λόγω των ανησυχιών ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε μια συμφωνία που είχαν συνάψει η Ρωσική Ομοσπονδία και το NATO το 1997.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...