23/11/14

Κιθάρες φτιαγμένες από εγκαταλελειμμένα σπίτια.


Wallace Detroit Guitars from Wallace Detroit Guitars on Vimeo.


Στο πτωχευμένο Detroit, σε ένα βιομηχανικό κέντρο που μετά την οικονομική κρίση κοντεύει να μετατραπεί σε μια πόλη φάντασμα, ο Mark Wallace βασίζει μια δημιουργική και αισιόδοξη επιχείρηση.

Το περασμένο καλοκαίρι, το Detroit, μια από τις μεγαλύτερες σε πληθυσμό πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, κήρυξε πτώχευση με χρέος που ξεπερνούσε τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια, δημιουργώντας έτσι τη μεγαλύτερη χρεοκοπία δημοσίου φορέα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ένα χρόνο αργότερα, η άλλοτε μητρόπολη της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, έχει μετατραπεί, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, στην "πιο μίζερη πόλη" της χώρας. Ο πληθυσμός του Detroit έχει μειωθεί στο ένα τρίτο από αυτό που ήταν τη δεκαετία του '50, η εγκληματικότητα έχει εκτοξευθεί στα ύψη, και τα εγκαταλελειμμένα κτήρια πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα.

Ένας "δρόμος φάντασμα" στα βόρεια προάστεια του Detroit. Photo: boingboing.net
Ένας "δρόμος φάντασμα" στα βόρεια προάστεια του Detroit. Photo: boingboing.net
Κάπου εκεί, ανάμεσα στα "συντρίμμια" που άφησε πίσω της η πτώχευση, ο 36χρονος κιθαρίστας της punk/bluegrass μπάντας Black Jake & The Carnies, Mark Wallace, είδε μια ευκαιρία για αναγέννηση. Πήρε ξύλο και άλλα υλικά από κάποια εγκαταλελειμμένα σπίτια, και τα μετέτρεψε σε κιθάρες.

"Στα εγκαταλελειμμένα κτήρια, μπορεί κανείς να βρει τύπους ξύλων που είναι δύσκολο να βρεις στις ξυλαποθήκες," εξηγεί ο Wallace στο Detroit Free Press "Σκέφτηκα πως θα ήταν πολύ καλό να φτιάξω μια κιθάρα. Απλά σκέφτηκα ότι θα είχε πλάκα να πειραματιστώ με τη δημιουργική διαδικασία, στην πραγματικότητα δεν είχα ιδέα τι έκανα."

Μια κιθάρα φτιαγμένη από ένα κομμάτι της πόλης

Η εταιρία με τις ανακυκλωμένες κιθάρες, Wallace Detroit Guitars, που ξεκίνησε ο Wallace, έχει στόχο να δώσει έμφαση στην πολιτιστική και μουσική κληρονομιά του Detroit, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μεγαλύτερη από ότι μπορεί κανείς να φαντάζεται (βλέπε Jack White, Iggy Pop, Ted Nugent, Wayne Kramer, Smokey Robinson, και πολλούς ακόμα).

Μέχρι στιγμής ο Wallace και οι συνεργάτες του έχουν κατασκευάσει περίπου δέκα πρωτότυπα, το κάθε ένα από τα οποία έχει χαραγμένο στο πίσω μέρος του τη διεύθυνση του σπιτιού από το οποίο πήραν τα ξύλα, και μπορεί κανείς να αγοράσει για περίπου 1500 ευρώ.

Ο Wallace ελπίζει ότι στην πορεία θα καταφέρει να ρίξει τις τιμές των οργάνων που φτιάχνει για να  τα κάνει προσιτά σε περισσότερους ανθρώπους. "Θα ήθελα να τα πουλήσω σε όλους," λέει, "Θα ήθελα να τα πουλήσω σε ανθρώπους που αγαπούν το Detroit και αγαπούν τη μουσική".












Πηγή: pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...