22/11/14

Προϋπολογισμός 2015: O λαός θα συνεχίσει να ματώνει για τα πρωτογενή πλεονάσματα



Συνέχιση της αφαίμαξης του λαού για να διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων φέρνει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2015 που κατατέθηκε σήμερα στη βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.
Το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 3% του ΑΕΠ, ο ρυθμός ανάπτυξης στο 2,9% και η ανεργία στο 22,6%.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα. Ωστόσο πρόκειται για τερατώδες ψέμα αφού έχουν ενσωματωθεί νέα χαράτσια όπως ο ΕΝΦΙΑ, ενώ η «εισφορά αλληλεγγύης» επεκτείνεται για έναν ακόμη χρόνο.
Τα έσοδα προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 50,3 δισ. ευρώ και θα είναι αυξημένα κατά 2,4%. Οι άμεσοι φόροι ανέρχονται σε 21,9 δισ. ευρώ και θα είναι αυξημένοι κατά 2,3%. Οι έμμεσοι φόροι ανέρχονται σε 25,2 δισ. ευρώ και θα είναι αυξημένοι κατά 3,8%.
Το «δημοσιονομικό κενό» φέρνει νέα μέτρα
Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν αποκλείεται να συμπληρωθεί με επιπλέον μέτρα, ακόμα και μετά την ψήφιση του, για να καλυφθεί το «δημοσιονομικό κενό» του 2015, το οποίο απασχολεί τις συζητήσεις με την τρόικα.
«Παλεύουμε. Υπάρχει σύγκληση με την τρόικα αλλά πιέζουν με τον προϋπολογισμό. Έχουν κάνει λάθος με τις εκτιμήσεις τους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, αποκρύπτοντας ότι τα παζάρια αφορούν τον τρόπο και το χρόνο που θα εφαρμοστούν τα μέτρα και όχι το αν θα εφαρμοστούν.
«Είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Μπορεί να έλθουν και να κλείσουν όλα σε μια μέρα. Μπορεί να συζητάμε όμως και έξι μήνες και να μην κλείσει τίποτα», είπε.
Ερωτώμενος εάν έχει τεθεί ζήτημα παράτασης του προγράμματος για ένα έτος, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «δεν έχει υπάρξει τέτοια επίσημη θέση».
Παρουσιάζοντας τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται, οι διαρθρωτικές αλλαγές συνεχίζουν να υλοποιούνται και ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα. Παρά τους πανηγυρισμούς για την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων και την πορεία της καπιταλιστικής ανάκαμψης στην Ελλάδα, ο Χρήστος Σταϊκούρας «έκανε λόγο για «αυξημένους κινδύνους και αβεβαιότητες που προέρχονται, κυρίως, από το διεθνές περιβάλλον».
Η κοινοβουλευτική διαδικασία
Η συζήτησή του κρατικού προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει την Τρίτη 25 Νοέμβρη και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις.
Στην Ολομέλεια η συζήτηση θα ξεκινήσει την Τετάρτη 3 Δεκέμβρη και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Κυριακής 7 Δεκέμβρη.

Πηγή: 902.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...