23/11/14

Πόσο άλλαξαν τα κοτόπουλα σε 50 χρόνια

Το στήθος ενός κοτόπουλου σήμερα, είναι 80% μεγαλύτερο απ' ότι το 1950, υποστηρίζει έρευνα του πανεπιστημίου Alberta στον Καναδά. Η διαπίστωση γεννά προβληματισμούς σχετικά με το είδος της κατανάλωσης φαγητού σήμερα.

Μεγαλώνοντας τρία κοτόπουλα που ανήκουν σε διαφορετικά χρονολογικά έτη και συνεπώς διαφορετικές γενιές, εκείνες του 1957, του 1978 και του 2005, μελετητές από το πανεπιστήμιο Alberta του Καναδά εντόπισαν σημαντικές διαφορές στο βάρος και τον τρόπο ανάπτυξης τους.
Χωρίς την χορήγηση ορμονών ή οποιουδήποτε φαρμάκου, και ταΐζοντας τα κοτόπουλα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το κοτόπουλο της γενιάς του 1957 έφτασε να ζυγίζει μόλις 905 γραμμάρια, αυτό του 1978, 1,808, ενώ του 2005 ξεπέρασε τα τέσσερα κιλά. Τα τελικά αποτελέσματα εντείνουν τα ερωτήματα και τις ανησυχίες γύρω από το τι τρώμε και σερβίρουμε καθημερινά, στο τραπέζι μας.

Όπως διαπιστώθηκε, τα στήθη των κοτόπουλων είναι μεγαλύτερα κατά 80% σε σχέση με το παρελθόν, ενώ το βάρος τους έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες έξι δεκαετίες. Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει και ο καθηγητής πουλερικών, Martin Zuidhof, το μέγεθος των κοτόπουλων έχει κατά μέσο όρο, τετραπλασιαστεί σε σύγκριση με το 1950. Όπως παρατηρεί ο ίδιος, “Η βιομηχανία προχώρησε στην ταχύτατη ανάπτυξη των κοτόπουλων. Η αγορά είχε ανάγκη από 'αποδοτικά' κοτόπουλα με αποτέλεσμα την ταχύτατη ανάπτυξη των πουλερικών για κρέας. Η ταχεία απόδοση πέτυχε, μένει να εξετάσουμε τα υπόλοιπα”.

Η έρευνα εστιάζει στο πώς η γενετική των κοτόπουλων έχει αλλάξει στο πέρασμα των χρόνων, και τα αποτελέσματα, που παρουσιάζονται στο παρακάτω βίντεο, έχουν πράγματι, πολύ ενδιαφέρον. Το περιοδικό Business Insider αναφέρει πως ίσως η παραπάνω διαφορά εξηγεί τους λόγους που στις ΗΠΑ "τα πάντα έχουν γεύση κοτόπουλου". Το παρακάτω βίντεο συγκρίνει τα κοτόπουλα του 1957, του 1978 και του 2005.



ΠΗΓΗ: pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...