27/11/14

3 Μουσεία που κατάφεραν να αλλάξουν τις πόλεις τους.

 | Από      
                                                               

Guggenheim, Μπιλμπάο

bilbao guggenheim

Η Χώρα τον Βάσκων απευθύνθηκε το 1981 στο Solomon R. Guggenheim Foundation για τη δημιουργία ενός μουσείου που θα αποτελούσε παγκόσμιο πόλο έλξης. Το έργο εντάχθηκε στον γενικότερο εκσυγχρονισμό της περιοχής που θα περιελάμβανε κι άλλα μεγάλα έργα.
To Μουσείο εγκαινιάστηκε το 1997, από τον βασιλιά Juan Carlos. Η αστυνομία κατάφερε να αποτρέψει τρομοκρατική ενέργεια που είχε προγραμματιστεί για την ημέρα το εγκαινίων από τρομοκράτες που, μεταμφιεσμένοι σε κηπουρούς, τοποθέτησαν βόμβες στη βάση ενός γλυπτού του Jeff Koons στην αυλή του μουσείου.
Το κράτος κατάφερε μέσα στα πρώτα τρία χρόνια λειτουργίας του μουσείου να συγκεντρώσει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ από φόρους και να αποσβέσει το κόστος της κατασκευής του μουσείου. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι μία κοινή βιομηχανική πόλη έγινε ένας δημοφιλής Ευρωπαϊκός προορισμός - φαινόμενο που ονομάστηκε Bilbao Effect.

Tate Modern, Λονδίνο

tate modern

Το 1994, μετά από διαγωνισμό, οι Ελβετοί αρχιτέκτονες Herzog & De Meuron επιλέχθηκαν για να μετατρέψουν έναν παλιό σταθμό ηλεκτρικού μπροστά στον Τάμεση σε ένα μουσείο που σήμερα είναι από τα σημαντικότερα του κόσμου. Το έργο κόστισε περίπου 130 εκατομμύρια λίρες.
H Tate Modern εγκαινιάστηκε το 2000 με ένα φαντασμαγορικό light show, σε μία τελετή που παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Tony Blair, η Yoko Ono και ο Alexander McQueen. Λίγες μέρες πριν την τελετή, οι προσκλήσεις κατέληξαν να κοστίζουν 1000 λίρες, ενώ είχε προηγηθεί προσωπική ξενάγηση στην βασίλισσα της Αγγλίας και στον τραγουδιστή των Pet Shop Boys, Neil Tennant.
Το μουσείο έχει 7 ορόφους, εκ των οποίων οι 4 πρώτοι είναι εκθεσιακοί χώροι. H μόνιμη συλλογη, με έργα από το 1900, περιλαμβάνει Dalì, Picasso, Matisse, και Warhol. Η Tate Modern αποτελεί σήμερα ένα από τα τρία δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Αγγλίας, την έχουν επισκεφτεί πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι και αποφέρει στο Λονδίνο 100 εκατομμύρια λίρες ετησίως. Το 2009 ξεκίνησαν τα σχέδια επέκτασης της, με έναν πύργο 11 ορόφων στη Νότια πλευρά, την κατασκευή του οποίου ανέλαβαν πάλι οι Herzog & De Meuron.

Μουσείο Ακρόπολης, Αθήνα

acropolis museum

Ο πρώτος ατελέσφορος διαγωνισμός για τον νέο μουσείο της Ακρόπολης έγινε το 1976 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή. Από τότε έγιναν κι άλλες προσπάθειες που δεν καρποφόρησαν -όπως το 1989 από την τότε υπουργό πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη- μέχρι το 2000 που με τον τελευταίο διαγωνισμό, το έργο ανέλαβαν ο Bernard Tschumi και ο Μιχάλης Φωτιάδης.
Το μουσείο έγινε πραγματικότητα και εγκαινιάστηκε στις 20 Ιουνίου 2009 παρουσία του τότε Διευθυντή της Ουνέσκο κ. Κοϊχίρο Ματσούρα και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μεταξύ άλλων.
Το νέο μουσείο είναι 10 φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο, με συνολική έκταση 25,000 τ.μ. Ο μίνιμαλ ψυχρός σχεδιασμός του κτιρίου άλλα και η αρχική βλέψη του αρχιτέκτονα να κατεδαφίσει δύο διατηρητέα κτίρια μπροστά στο μουσείο προκάλεσαν πολλές συζητήσεις κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την κατασκευή του μουσείου. Όμως με 1.310.001 επισκέπτες μόνο τον πρώτο χρόνο λειτουργείας του και όντας 3ο στη λίστα των Times με τα καλύτερα μουσεία του κόσμου, το Μουσείο της Ακρόπολης είναι ακόμα κάτι για το οποίο η Αθήνα μπορεί να είναι περήφανη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...