23/11/14

GOTHAM for EVER


Σκοτεινή, κρύα, απόμακρη, με το κακό να βασιλεύει, μια πόλη που δεν ξημερώνει ποτέ, με στοιχεία από αρτ νουβό και αρτ ντεκό  είναι η πόλη που αγαπάμε... 

H Gotham εμφανίζεται ως πόλη δράσης του Batman στο τέταρτο τεύχος τον χειμώνα του 1940, και ο William Safire δημοσιογράφος των New York Times την τοποθετεί μεταξύ των 14th Street, το SoHo το Greenwich Village, τα Bowery, Little Italy, Chinatown, μέχρι την αριστερή πλευρά του Manhattan και τις γέφυρες του Brooklyn.

Το όνομά της το οφείλει στον Bill Finger ο οποίος είπε: "Αρχικά θα αποκαλούσα, Civic City μετά άλλαξα σε Capital City και μετά σε Coast City, ΜΕΤΑ άνοιξα τον τηλεφωνικό κατάλογο την Νέας Υόρκης και σταμάτησα πάνω στην ονομασία "Gotham Jewelers" και ΕΙΠΑ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ..."



Ο συγγραφέας και εκδότης του Batman, Dennis O'Neil έλεγε ότι, "Η Gotham City είναι το Manhattan κάτω από την 14η οδό, έντεκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα την πιο κρύα νύχτα του Νοεμβρίου".



Ο Neal Adams σκιτσογράφος του Batman, πίστευε ότι το Σικάγο, με τους γκάνγκστερ τη δεκαετία του 1940, ήταν η βάση για την Gotham και σχολίασε, "Το Σικάγο είχε την φήμη για το συγκεκριμένο είδος εγκληματικότητας, την ΜΑΦΙΑ, αλλά και άλλο ένα στοιχείο που έχει το Σικάγο είναι τα σοκάκια τα οποία είναι σχεδόν ανύπαρκτα στη Νέα Υόρκη, σοκάκια, όπου Batman παλεύει με το ΚΑΚΟ".


Ο Frank Miler (Σκηνοθέτης της σειράς Gotham), λέει: "Η Νέα Υόρκη είναι το Metropolis την ημέρα και μετατρέπεται σε Gotham την νύχτα".




Η ατμόσφαιρα της Gotham City ήταν ελαφρύτερη στα κόμικς της δεκαετίας του 1950 και εν μέρη του 1960, παρόμοια με το ύφος του Batman ιστορίες της εποχής εκείνης.


Ωστόσο, από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, κυρίως με τον Dennis O'Neil ως συγγραφέα, η ατμοσφαίρα της πόλης, μαζί με εκείνη των ιστοριών του Batman καλύφθηκε από ένα πέπλο αγριότητας


Στις περισσότερες ιστορίες της δεκαετίας του '70, η εικόνα της Gotham είναι σκοτεινή και αφήνει την εντύπωση μιας μητρόπολης γεμάτης από έγκλημα, βρωμιά, διαφθορά, ενώ μια αίσθηση παρακμής της κοινωνίας της πλανάται παντού.



Ο σεναριογράφος του Batman Grant Morrison έχει μια πιο αισιόδοξη αντίληψη για την Gotham.
Δήλωσε: «Αν η Gotham ήταν τόσο απαίσια, κανείς δεν θα είχε μια κανονική ζωή εκεί, αν ήταν πραγματικά σαν ένας ανοιχτός υπόνομος του εγκλήματος και της διαφθοράς, θα ήταν πλήρη και απόλυτη η αποτυχία της αποστολής του Batman, η οποία είναι το πραγματικό μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε, έτσι δεν είναι; Και ενώ έχουμε τον Batman και τους συμμάχους του, καθώς και τον αστυνομικό Gordon η πόλη εξακολουθεί να αποπνέει μια χυδαία οσμή σκότους και θανάτου; ΑΥΤΟ δεν είναι ρεαλιστικό και έρχεται σε αντίθεση με την λογική των ιστοριών του Batman και ξέρετε μου αρέσουν τα κόμικς με ρεαλισμό, και για αυτό θέλουμε να δείξουμε την ζωντανή πλευρά της Gotham, την ενέργεια και τον ενθουσιασμό των ανθρώπων που ζουν εκεί.





ΟΠΟΙΑ άποψη και να έχει ο καθένας εκ των δημιουργών αυτής της ΠΟΛΗΣ, όποια άποψη και να έχει ο καθένας σκηνοθέτης αυτής της ΠΟΛΗΣ, από τον ΣΚΟΤΕΙΝΟ Tim Burton μέχρι τον ρεαλιστή Christopher Nolan...

  ...ΑΥΤΗ η ΠΟΛΗ είναι φτιαγμένη για να σαγηνεύει εμάς, τους λάτρεις του σκοταδιού και του πιο σκοτεινού ΗΡΩΑ της... 







 GOTHAM FOR EVER





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...