25/11/14

La Mamounia Και καλή σας όρεξη


Εάν θεωρείτε πως η εντομοφαγία είναι κάτι αηδιαστικό, καλό είναι να γνωρίζετε πως τα έντομα ήταν λιχουδιά από την αρχαιότητα. Ως γνωστόν οι Κινέζοι έκαναν εκτροφή μεταξοσκώληκων για το μετάξι αλλά επιδίδονταν σε βρώση πολλών ειδών εντόμων. Λιχουδιά ήταν επίσης για τους Αυστραλούς και τους αυτόχθονες Ινδιάνους της Αμερικής.
Για την Ευρώπη, οι πρώτες αναφορές που έχουμε για την εντομοφαγία προέρχονται από την Ελλάδα! Οι αρχαίοι Έλληνες λοιπόν είχαν ως λιχουδιά τα τζιτζίκια. Ο Αριστοτέλης στο βιβλίο του «Περί τα ζώα ιστορίαι» αναφέρει πως το πιο νόστιμο μαμούνι είναι η νύμφη του τζιτζικιού λίγο πριν βγει από το κουκούλι της. Πεντανόστιμο θεωρεί δε και το θηλυκό τζιτζίκι μετά την αναπαραγωγή γιατί έχει αυγά που δίνουν περισσότερη γεύση.
Κατά τα άλλα, οι Αιθίοπες έτρωγαν ακρίδες και οι αρχαίοι Ρωμαίοι νυχτοπεταλούδες...

Σήμερα, δύο δισεκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνουν έντομα ως μέρος της καθημερινής διατροφής τους. Μπορείτε να βρείτε έντομα ακόμα και σε σούπερ μάρκετ γνωστής αλυσίδας με πάπρικα ή αλάτι. Όχι εδώ. Στο Βέλγιο.
 Ενώ στην Ολλανδία η κατανάλωση εντόμων έχει αρχίσει να διαδίδεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, υπάρχει ένα εστιατόριο στη Γερμανία που σερβίρει έντομα εδώ και 11 χρόνια!



Πρόκειται για το Manitu στην Φρανκφούρτη που σερβίρει αυθεντικό Ινδιάνικο φαγητό όπως κροκόδειλους, αλλιγάτορες, βίσωνες, καθώς και ακρίδες και σκουλήκια. Ο Devrim Kaya εξηγεί στην HuffPost Greece:

"Στην αρχή φαίνεται πολύ περίεργο στον πελάτη. Βλέπει όμως τους γύρω του να τρώνε και μπαίνει και αυτός στον πειρασμό να δοκιμάσει έντομα. Για παράδειγμα θα έρθει ένας θαμώνας με δύο φίλους του. Οι φίλοι του θα δοκιμάσουν από το πιάτο του και - πιστέψτε με - όλοι αναφωνούν ΟΥΑΟΥ!"
"Η κουζίνα μας δεν έχει σχέση με την αντίστοιχη κινεζική. Οι Κινέζοι τηγανίζουν τα έντομα σαν τηγανητές πατάτες. Έτσι χάνεται όλη η γεύση από το έντομο. Εμείς εδώ κάνουμε ακρίδες και σκουλήκια ψητά, χωρίς λίπος και με όλη τους τη γεύση. Πουλάμε ακριβώς ό, τι έτρωγαν οι ινδιάνοι."
"Αυτή η τροφή είναι το μέλλον. σε 10 με 20 χρόνια οι περισσότεροι θα τρώνε έντομα. Δεν έχουν λιπαρά, είναι χορταστικά και πλούσια σε πρωτεϊνες, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι σαν να τρως κανονικό φαγητό, νόστιμο καθαρό κρέας. "

 Το συγκεκριμένο εστιατόριο πάντως πάει τόσο καλά, που μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα έχει "αδερφάκια" στο Αμβούργο και στο Βερολίνο. Για να δούμε, μήπως με τα έντομα οι παίκτες τις St. Pauli παίξουν καλύτερα;


πηγή haffigtonpostgreece huffpostgreece/annakatti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...