4/12/14

Ένα φιλί δέκα δευτερολέπτων μεταφέρει 80 εκατομμύρια βακτήρια


Μέχρι και 80 εκατομμύρια βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν από το ένα στόμα στο άλλο, κατά τη διάρκεια ενός φιλιού διάρκειας 10 δευτερολέπτων, σύμφωνα με νέα έρευνα. Επιπλέον, οι σύντροφοι που ανταλλάζουν φιλιά πάνω από εννέα φορές την ημέρα, φαίνεται ότι μοιράζονται τις ίδιες κοινότητες μικροοργανισμών στα στόματά τους, υποστηρίζει η ίδια επιστημονική δουλειά.

Πρόκειται για μελέτη από ερευνητές του τμήματος μικροβιολογίας του Ολλανδικού Οργανισμού Εφαρμοσμένων Επιστημονικών Ερευνών (ΤΝΟ), με επικεφαλής τον Ρέμκο Κορτ.
Για να φτάσουν στα συμπεράσματά τους, οι ειδικοί μελέτησαν 21 ζευγάρια, αναλύοντας δείγματα που πήραν από τη γλώσσα και το σάλιο τους.

Ειδικότερα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν -ελεγχόμενα στο εργαστήριο- πειράματα με φιλιά, στα οποία ο ένας εκ των δύο συντρόφων είχε προηγουμένως πιει ένα προβιοτικό ρόφημα με ειδικές ποικιλίες βακτηρίων.
Όπως διαπιστώθηκε, ένα μόνο βαθύ φιλί (10 δευτερολέπτων) αρκούσε για να τριπλασιαστεί η ποσότητα προβιοτικών βακτηρίων στο στόμα του συντρόφου που δεν είχε πιει το ρόφημα.

Με άλλα λόγια, με ένα φιλί μεταφέρονταν -περίπου- 80 εκατομμύρια μικροοργανισμοί.
Εκτός από το ότι γίνεται ανταλλαγή μικροοργανισμών μεταξύ δύο ανθρώπων που φιλιούνται, η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι όταν ένα ζευγάρι φιλιέται συχνά (τουλάχιστον 9 φιλιά ημερησίως), οι μικροβιακές κοινότητες στο στόμα τους εξομοιώνονται.

Ο ρόλος των μικροοργανισμών που φιλοξενούμε στο στόμα μας

Για να γίνουν καλύτερα αντιληπτά τα παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα και πάνω στο στόμα κάθε ανθρώπου ανθεί ένα "οικοσύστημα" με πάνω από 100 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, η σύνθεση του οποίου είναι ιδιαιτέρως σημαντική.
Ο λόγος είναι ότι ο τύπος των μικροοργανισμών στο στόμα του καθενός από εμάς επηρεάζει την υγεία μας, καθώς κάποιοι εξ αυτών εμπλέκονται στην πέψη, αλλά και στην καταπολέμηση παθογόνων μικροβίων, μεταξύ άλλων.
Η σύνθεση του σημαντικού αυτού μικροβιώματος, λοιπόν, φαίνεται να επηρεάζεται -πέρα από γενετικούς παράγοντες, τη διατροφή, ή την ηλικία- και από τους ανθρώπους με τους οποίους ερχόμαστε σε στενή επαφή. Δηλαδή, με όσους φιλιόμαστε.
Εντυπωσιακό είναι ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της μελέτης, τα βαθιά φιλιά με πλήρη επαφή της γλώσσας και ανταλλαγή σάλιου, επομένως και βακτηριδίων, είναι μοναδικά στους ανθρώπους.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό μικροβιολογίας Microbiome

ΠΗΓΗ: pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...