12/12/14

Εντός διμήνου η δίκη Παπακωνσταντίνου



Για τα κακουργήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας καλείται να λογοδοτήσει ο πρώην υπουργός σε Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Πιο συγκεκριμένα, τους επόμενους δύο μήνες θα πρέπει να προσδιοριστεί η δίκη του πρώην υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες το αμετάκλητο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου που παραπέμπει τον πρώην υπουργό θα επιδοθεί στον Γ.Παπακωνσταντίνου και στον πρόεδρο της Βουλής. Στη συνέχεια ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα πρέπει να προχωρήσει σε δημόσια συνεδρίαση, κατά την οποία θα κληρωθεί η σύνθεση του δικαστηρίου.

Πάντως εάν εντός του διμήνου έχουν προκηρυχθεί πρόωρες εκλογές τότε το Ειδικό Δικαστήριο θα συνεδριάσει προκειμένου να αναβάλει την υπόθεση.

Τι αναφέρει το βούλευμα
Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο έκρινε ανυπόστατους τους ισχυρισμούς Παπακωνσταντίνου ότι δεν ευθύνεται αυτός για τη νόθευση και πως είναι θύμα σκευωρίας.

Συγκεκριμένα, στο βούλευμα τους οι δικαστές αναφέρουν ότι «το πρόσωπο που επέφερε την νόθευση είναι ο κατηγορούμενος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος με την ενέργεια του, αφενός απέβλεπε στην αποφυγή βλάβης της πολιτικής του εικόνας ως υπουργού Οικονομικών, η οποία θα μπορούσε να επέλθει με την αποκάλυψη ότι συγγενείς του αναφέρονταν ως δικαιούχοι λογαριασμών στη λίστα Falciani και αφ’ ετέρου επιδίωκε την εξυπηρέτηση των εν λόγων συγγενών του, με αποτροπή φορολογικού ελέγχου σε βάρος τους».

Παρόλα αυτά οι δικαστές αναγνωρίζουν ότι ο πρώην υπουργός δεν επιδίωξε να προσφέρει περιουσιακό όφελος στον ίδιο αλλά στους συγγενείς του και φέρεται να διέγραψε τα ονόματα τους από τη λίστα Λαγκάρντ, με καταθέσεις ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

«Επιχείρησε να ελαττώσει τη δημόσια περιουσία, της οποίας η διαχείριση του ήταν εμπιστευμένη. Μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα της απόκρυψης του ψηφιακού δίσκου που είχε παραλάβει από τη Γαλλία και της αλλοίωσης του αντιγράφου του δίσκου αυτού που δημιούργησε ο ίδιος σε USB» σημειώνει χαρακτηριστικά το βούλευμα.

Αντίθετη άποψη με την πλειοψηφία των δικαστών είχε ο εισηγητής στο δικαστικό συμβούλιο, αρεοπαγίτης Χριστόφορος Κοσμίδης ο οποίος εκτίμησε ότι δεν πρέπει να παραπεμφθεί ο κ. Παπακωνσταντίνου γιατί «οι υπάρχουσες ενδείξεις, οι οποίες πιθανολογούν ένα ενδεχόμενο, το οποίο προκύπτει ως συμπέρασμα συλλογισμού, δεν φαίνεται εφικτό να ενισχυθούν στο ακροατήριο». 




ΠΗΓΗ: Real 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...