10/12/14

Κρίσιμες ώρες για τον Ρωμανό: Ξεκίνησε και απεργία δίψας. Ανοιχτός σε βελτιωτικές αλλαγές ο Αθανασίου


Από σήμερα, ξεκίνησε ο Νίκος Ρωμανός και απεργία δίψας, όπως δήλωσε ο συνήγορός του, Φραγκίσκος Ραγκούσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1.

O ίδιος επισήμανε ότι θα ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. "Θέλω και θα ζητήσω συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο. Εκείνο που θέλω να τους ενημερώσω είναι ότι ο Ρωμανός δεν είναι ο επικίνδυνος για το κράτος, δεν είναι ο σατανάς και ο εχθρός του λαού", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, ανοιχτός να προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές μέχρι αύριο στις 12 το μεσημέρι, που θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία την οποία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, επί της τροπολογίας που αφορά το Νίκο Ρωμανό και δίνει τη δυνατότητα σε φυλακισμένους να παρακολουθούν εξ αποστάσεως μαθήματα, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Η τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης είχε δεχθεί τα πυρά της αντιπολίτευσης ενώ την επιτακτική ανάγκη να δοθεί άμεση ρητή νομοθετική λύση στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού είχε επισημάνει και το ΠΑΣΟΚ.

Βουλευτές όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων έκαναν έκκληση στον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσαφηνίσει πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να αποκλείει οποιαδήποτε παρερμηνεία και να διασφαλίζει ότι το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης με βραχιολάκι θα εφαρμοστεί στην περίπτωση του Νίκου Ρωμανού.

Είναι ενδεικτικό του κλίματος ότι κατατέθηκαν πέντε παρεμφερείς τροπολογίες και προτάσεις με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή ενόψει της κρισιμότητας της κατάστασης του Νίκου Ρωμανού.

"Κανείς δεν θέλει να πάθει τίποτα κανένας άνθρωπος ιδιαίτερα ο νεαρός κρατούμενος", τόνισε ο κ. Αθανασίου.

"Θέλει μελέτη το ζήτημα. Θα μελετήσω τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, δεν έχω καμία αντίρρηση. Μέχρι αύριο έχουμε το περιθώριο να τις συζητήσουμε", πρόσθεσε.



Και σε απεργία δίψας ο Ρωμανός. 31η ημέρα απεργίας πείνας
 
Την απόφαση του απεργού πεινάς Νίκου Ρωμανού να αρχίσει και απεργία δίψας από το πρωί της Τετάρτης γνωστοποίησε το βράδυ της Τρίτης ο συνήγορός του, Φραγκίσκος Ραγκούσης.

Σύμφωνα με το μήνυμα του κ. Ραγκούση, ο 21χρονος κρατούμενος, που ήδη αρνείται την τροφή επί 30 ημέρες, αντιδρά στη στάση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, τον οποίο κατηγορεί πως για λόγους σκοπιμοτήτων δεν δέχεται καμία από τις τροπολογίες που προτείνονται για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενους.



Σύγκρουση στη Βουλή
 
Κάτω από έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργού Δικαιοσύνης και αντιπολίτευσης διεξήχθη έως αργά το βράδυ της Τρίτης η συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την υπόθεση Ρωμανού.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας του υπουργού Δικαιοσύνης για τη δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης μαθημάτων από κρατούμενους, την οποία έχει ήδη απορρίψει ο Ρωμανός.

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 12:00 το μεσημέρι, με την αξιωματική αντιπολίτευση να υποστηρίζει πως η υπουργική τροπολογία δεν διασφαλίζει ξεκάθαρα ότι το μέτρο για την ηλεκτρονική επιτήρηση φυλακισμένων αφορά την περίπτωση του 21χρονου.

Τόσο η αντιπολίτευση όσο και το ΠΑΣΟΚ κάλεσαν τον υπουργό να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει άμεση λύση.

Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα πρότεινε στον υπουργό Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε βελτιωτική αλλαγή που θα προβλέπει την άμεση πιλοτική εφαρμογή του μέτρου για την ηλεκτρονική επιτήρηση ("βραχιολάκι") σε όλους τους κρατούμενους που φοιτούν σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ έχει και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε πως θα εξετάσει τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης που επιτρέπει τη δυνατότητα για εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων από τους κρατούμενους αλλά προβλέπει πως όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για χρήση συσκευών εντοπισμού κρατούμενων (τα αποκαλούμενα "βραχιολάκια") θα είναι δυνατό να υπάγονται στη ρύθμιση αυτή και οι υπόδικοι.

Σύμφωνα με την υπό εξέταση τροπολογία, η ένταξη των υπόδικων στη ρύθμιση θα επιτρέπεται μετά από έξι μήνες, με υπουργική απόφαση.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, την ώρα της ψηφοφορίας, οι αλληλέγγυοι στον Νίκο Ρωμανό έχουν πραγματοποιήσει συγκέντρωση έξω από τη Βουλή. Εκεί θα είναι και ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού όπως άλλωστε έκανε και το βράδυ της Τρίτης σε αντίστοιχη κινητοποίηση.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...