15/12/14

Audrey vs Catharine Hepburn




Η Όντρεϊ Χέπμπορν (αγγλ. Audrey Hepburn, 4 Μαΐου 192920 Ιανουαρίου 1993) ήταν ηθοποιός αγγλικής και ολλανδικής καταγωγής, μια από τις πλέον φημισμένες παγκοσμίως τον 20ό αιώνα. Βραβευμένη με Όσκαρ, Τόνυ, Έμμυ και Γκράμι εμφανίστηκε σε πολυάριθμες παραγωγές του θεάτρου, του κινηματογράφου και σε παραστάσεις του Μπρόντγουεϊ, ενώ παραμένει ένα από τα λιγοστά άτομα που έχουν κερδίσει και τα τέσσερα βραβεία. Το 1989 κατετάγη στην τρίτη θέση της λίστας των μεγαλύτερων γυναικών σταρ όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Επίσης αποτέλεσε για πολλά χρόνια σύμβολο της μόδας, καθώς το στιλ της ήταν παροιμιώδους κομψότητας, ενώ αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής της σε ανθρωπιστικά έργα. Από το 1986 μέχρι και το θάνατό της υπηρέτησε ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF και τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας για το έργο της

Βραβεύσεις & Υποψηφιότητες

Κέρδισε το 1953 το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου για την ταινία «Διακοπές στη Ρώμη». Ήταν υποψήφια για το ίδιο βραβείο τέσσερις ακόμη φορές, για τις ταινίες «Γλυκειά μου Σαμπρίνα», «Η Ιστορία μιας Μοναχής», «Πρόγευμα στου Τίφαννυς» και «Περίμενε Μέχρι Να Νυχτώσει». Δεν έλαβε υποψηφιότητα για την ερμηνεία της ως Ελίζα Ντούλιτλ στο «Ωραία μου Κυρία», μια από τις πιο αναγνωρισμένες της ηθοποιού. Είναι από τους λίγους καλλιτέχνες που έχουν κερδίσει Έμμυ, Γκράμι, Όσκαρ και Βραβείο Τόνυ.
Ακόμη, η Χέπμπορν βραβεύτηκε με το Henrietta Award το 1955 για την παγκοσμίως αγαπημένη ηθοποιό, το Βραβείο Σεσίλ ΝτεΜιλ το 1990 και Βραβείο του Σωματείου Ηθοποιών Κινηματογράφου για τη συνολική προσφορά της το 1992. Η Χέπμπορν βραβεύτηκε μετά θάνατον με το Jean Hersholt Humanitarian Award το 1993.[36]
Το Δεκέμβριο του 1992, ένα μήνα πριν το θάνατό της, η Χέπμπορν έλαβε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας για το έργο της με τη UNICEF. Αυτό αποτελεί μία από τις δύο μεγαλύτερες τιμές που μπορεί να λάβει ένας πολίτης στις Ηνωμένες Πολιτείες[37][38].




Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου
Βράβευση:
  • 1993: Jean Hersholt Humanitarian Award
  • 1954: Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Διακοπές στη Ρώμη
Υποψηφιότητα:
  • 1955: Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Γλυκειά μου Σαμπρίνα
  • 1960: Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Η Ιστορία μιας Μοναχής
  • 1962: Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Πρόγευμα στου Τίφαννυς
  • 1968: Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Περίμενε μέχρι να νυχτώσει


Βραβεία BAFTA
Βράβευση:
  • 1954: Καλύτερης Βρετανίδας Ηθοποιού για την ταινία Διακοπές στη Ρώμη
  • 1960: Καλύτερης Βρετανίδας Ηθοποιού για την ταινία Η Ιστορία μις Μοναχής
  • 1965: Καλύτερης Βρετανίδας Ηθοποιού για την ταινία Ραντεβού στο Παρίσι
Υποψηφιότητα:
  • 1955: Καλύτερης Βρετανίδας Ηθοποιού για την ταινία Γλυκειά μου Σαμπρίνα
  • 1957: Καλύτερης Βρετανίδας Ηθοποιού για την ταινία Πόλεμος και Ειρήνη


Χρυσές Σφαίρες
Βράβευση:
  • 1954: Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Δράμα για την ταινία Διακοπές στη Ρώμη
  • 1955: Henrietta Award
  • 1990: Βραβείο Σεσίλ Μπ. ΝτεΜιλ
Υποψηφιότητα:
  • 1957: Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Δράμα για την ταινία Πόλεμος και Ειρήνη
  • 1958: Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Μιούζικαλ ή Κωμωδία για την ταινία Αριάν
  • 1960: Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Δράμα για την ταινία Η Ιστορία μιας Μοναχής
  • 1962: Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Μιούζικαλ ή Κωμωδία για την ταινία Πρόγευμα στου Τίφαννυς
  • 1964: Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Μιούζικαλ ή Κωμωδία για την ταινία Ραντεβού στο Παρίσι
  • 1965: Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Μιούζικαλ ή Κωμωδία για την ταινία Ωραία μου Κυρία
  • 1968: Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Μιούζικαλ ή Κωμωδία για την ταινία Δύο για το Δρόμο
  • 1968: Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Δράμα για την ταινία Περίμενε Μέχρι να Νυχτώσει


Βραβεία Κύκλου Κριτικών Κινηματογράφου Νέας Υόρκης
Βράβευση:
  • 1953: Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για την ταινία Διακοπές στη Ρώμη
  • 1959: Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για την ταινία Η Ιστορία μιας Μοναχής


Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν
Βράβευση:
  • 1959: Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για την ταινία Η Ιστορία μιας Μοναχής


Βραβεία Σωματείου Ηθοποιών Κινηματογράφου
Βράβευση:
  • 1993: Βραβείο Συνολικής Προσφοράς


H Κάθριν Χάουτον Χέπμπορν (Katharine Houghton Hepburn) (12 Μαΐου 190729 Ιουνίου 2003) ήταν μια Αμερικανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου.
Ένας θρύλος της οθόνης, η Χέπμπορν, μέσα από την πολυετή καριέρα της (73 χρόνια) διατηρεί το ρεκόρ για τα περισσότερα Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, τέσσερα τον αριθμό, από δώδεκα υποψηφιότητες (η Μέριλ Στριπ κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων υποψηφιοτήτων με δεκαοκτώ). Η Χέπμπορν κέρδισε βραβείο Έμμυ τo 1976 για το ρόλο της στην τηλεταινία Love Among the Ruins (Αγάπη Ανάμεσα στα Ερείπια). Ήταν επίσης υποψήφια για τέσσερα ακόμα Emmy, δύο βραβεία Τόνι και εφτά Χρυσές Σφαίρες. Το 1999 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την αξιολόγησε πρώτη στη λίστα με τις καλύτερες γυναίκες ηθοποιούς όλων των εποχών[1].
η Χέπμπορν κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για Το Ξημέρωμα της Δόξας, όπου έπαιζε μια νεαρή ηθοποιό η οποία απορρίπτει τον έρωτα για χάρη της καριέρας της.
Το 1935, για τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία Άλις Άνταμς (Alice Adams), η Χέπμπορν έλαβε τη δεύτερη υποψηφιότητά της για Όσκαρ αλλά έχασε από τη Μπέτι Ντέιβις που υπερίσχυσε για την ταινία Μια επικίνδυνη γυναίκα (Dangerous)[27
Μία από τις καλύτερες ερμηνείες της Χέπμπορν ήταν ο ρόλος της στη Βασίλισσα της Αφρικής (The African Queen,1951), για την οποία έλαβε την πέμπτη υποψηφιότητά της για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, χάνοντας από τη Βίβιαν Λι από το Λεωφορείον ο Πόθος.
Η Χέπμπορν έλαβε το δεύτερο Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Μάντεψε ποιος θα'ρθει το βράδυ (Guess Who's Coming to Dinner) αν και πίστευε πως στην πραγματικότητα ήθελαν να τιμήσουν τον Σπένσερ Τρέισι, ο οποίος πέθανε λίγο μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας. Την επόμενη χρονιά, κέρδισε το Όσκαρ, κάνοντας ρεκόρ, για το ρόλο της στο Λιοντάρι του Χειμώνα (The Lion in Winter), ένα βραβείο που μοιράστηκε εκείνη τη χρονιά με τη Μπάρμπρα Στρέιζαντ από το Ένα Αστείο Κορίτσι. Ο Πήτερ Ο' Τουλ, συμπρωταγωνιστής της στο Λιοντάρι του Χειμώνα, έχει πει σε πολλές συνεντεύξεις του πως η Χέπμπορν ήταν η αγαπημένη του συμπρωταγωνίστρια. Αυτός και η Χέπμπορν παρέμειναν φίλοι μέχρι το θάνατό της.Η Χέπμπορν κέρδισε το τέταρτο Όσκαρ της για την ταινία Στη Χρυσή Λίμνη (On Golden Pond, 1981) με το Χένρι Φόντα.

 
Γυναίκες μιάς άλλης εποχής , γυναίκες σύμβολα... εσύ ποιά θα διάλεγες ;


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...