11/12/14

Για πρώτη φορά, μια βιβλιοθήκη γεμάτη φανζίν στην Αθήνα

H Athens Zine Bibliotheque δεν θα πουλάει ούτε θα δανείζει τα zines της,  αλλά θα είναι ανοιχτή στο κοινό για ανάγνωση. 
Φωτο: Νάντια Στασινού
H Athens Zine Bibliotheque δεν θα πουλάει ούτε θα δανείζει τα zines της, αλλά θα είναι ανοιχτή στο κοινό για ανάγνωση. Φωτο: Νάντια Στασινού


 Η αρχιτέκτονας Παναγιώτα Θεοφυλάκτου και ο γραφίστας και εκδότης Τάσος Παπαϊωάννου (a.k.a These Are A Few Of Our Favorite Things) μόλις υλοποίησαν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρότζεκτ στον ραγδαία αναπτυσσόμενο χώρο του νέου ελληνικού φανζίν.

 
Ο λόγος για την Athens Zine Bibliothèque, την πρώτη βιβλιοθήκη ανεξάρτητων ελληνικών και ξένων αυτοεκδόσεων που ανοίγει από αύριο τις πόρτες της στην Στοά Εμπόρων, στο Σύνταγμα, στα πλαίσια του δεύτερου κύκλου της πρωτοβουλίας 'Ίχνη Εμπορίου ΙΙ'.
 
Ρίξαμε μια κλεφτή ματιά σε μερικούς από τους εκατοντάδες τίτλους που θα φιλοξενούνται στα ράφια της πρωτότυπης βιβλιοθήκης, και κουβεντιάσαμε με τους δημιουργούς της.

"Με ιντριγκάρει η σχέση που αναπτύσσει ένας δημιουργός zines με το μέσο. Πεθαίνω να βλέπω το πάθος του καθενός να ξετυλίγεται μέσα σε λίγες σελίδες χαρτί" Ο Τάσος Παπαϊωάννου με την  Παναγιώτα Θεοφυλάκτου  - Φωτο: Νάντια Στασινού
"Με ιντριγκάρει η σχέση που αναπτύσσει ένας δημιουργός zines με το μέσο. Πεθαίνω να βλέπω το πάθος του καθενός να ξετυλίγεται μέσα σε λίγες σελίδες χαρτί" Ο Τάσος Παπαϊωάννου με την Παναγιώτα Θεοφυλάκτου - Φωτο: Νάντια Στασινού

 
O Tάσος και η Παναγιώτα ξεκίνησαν να φτιάχνουν photo zines πέρσι με αφορμή το Zinefest 2013 του fanzines.gr.
Μια μέρα πριν την έναρξη του φεστιβάλ έφτιαξαν το πρώτο τους φανζίν, "Cactus", ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε το "Spata" στο οποίο καταγράφεται η σχέση της πόλης με τις μεγάλες κατασκευές των τελευταίων χρόνων στην περιοχή (Διεθνής Αερολιμένας  Ελ. Βενιζέλος, Αττική Οδός, κτλ).
Το πάθος τους για τις αυτοεκδόσεις μετράει χρόνια, και για τον Τάσο πάνω από δεκαετία.
"Με ιντριγκάρει η σχέση που αναπτύσσει ένας δημιουργός zines με το μέσο. Πεθαίνω να βλέπω το πάθος του καθενός να ξετυλίγεται μέσα σε λίγες σελίδες χαρτί", μου εξηγεί.

''Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία άνθιση στην Ελλάδα σε οτιδήποτε σχετικό με την DIY αισθητική. Πολύς κόσμος έχει βαρεθεί το ψηφιακό και την ίδια στιγμή η οικονομική κρίση μας έχει κάνει πιο δημιουργικούς και μας έχει θυμίσει να ξαναχρησιμοποιούμε το μυαλό και τα χέρια μας.''

Τι ακριβώς είναι η Athens Zine Bibliotheque, και πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;
Μετά την μεγάλη ανταπόκριση που είχε το διήμερο workshop δημιουργίας zines που είχαμε οργανώσει στον πρώτο κύκλο της πρωτοβουλίας "Ίχνη Εμπορίου" σκεφτήκαμε ότι θα ήταν τέλειο αν μπορούσαμε να ανοίξουμε στο κέντρο της Αθήνας μια βιβλιοθήκη που θα συγκέντρωνε το υλικό από την μεγάλη μας προσωπική συλλογή zines.
Κάπως έτσι προέκυψε η Athens Zine Bibliotheque, μια βιβλιοθήκη που δεν θα πουλάει ούτε θα δανείζει τα zines της αλλά θα είναι ανοιχτή στο κοινό για ανάγνωση. Η συλλογή μας περιλαμβάνει φωτογραφικά, καλλιτεχνικά και ποικίλης ύλης zines, μέχρι comics, ελληνικά και ξένα, ενώ πολλά από αυτά είναι συλλεκτικά και αριθμημένα.
Εκτός από τους 300+ zine τίτλους στην βιβλιοθήκη θα υπάρχουν και πολλές ανεξάρτητες εκδόσεις μικρού τιράζ, βιβλία για την ιστορία του μέσου και για το πώς να φτιάξεις το δικό σου φανζίν, καθώς κι ένα μεγάλο αρχείο περιοδικών τέχνης, design, αρχιτεκτονικής, λογοτεχνίας, και illustration (Varoom, 3x3, Dazed & Confused, +81, IdN, Graphic, Mark, κ.α). Τέλος, υπάρχει κι ένα workspace όπου θα μπορεί ο καθένας να φτιάξει το δικό του φανζίν με υλικά που θα παραχωρούνται από εμάς (περιοδικά για κολάζ, μαρκαδοράκια, ψαλίδια, Η/Υ, scanner κ.α.)

Image


Image

 
Ποια ανάγκη ή κενό έρχεται να καλύψει η δημιουργία μιας τέτοιας βιβλιοθήκης;
Πέρα από την δική μας ανάγκη να μεταφέρουμε πληροφορία μέσω της συλλογής μας, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μία ανάγκη από το αναγνωστικό κοινό για την ύπαρξη μιας τέτοιας βιβλιοθήκης:
Για πρώτη φορά μπορείς να βρεις τόση πληροφορία και τόσα πολλά zines συγκεντρωμένα σε ένα μόνο μέρος.
 
Τι άλλες δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν στην Athens Zine Bibliotheque;
Στόχος και επιθυμία μας είναι να παραμείνει η βιβλιοθήκη όσο τον δυνατόν πιο ζωντανή. Κάθε μήνα θα λαμβάνει χώρα ένα θεματικό workshop με έναν ή και περισσότερους εισηγητές, βραδιές ανάγνωσης, παρουσιάσεις δημιουργικών ομάδων, εκθέσεις, ενώ θα δημιουργείται και διανέμεται από τη βιβλιοθήκη ένα μηνιαίο "zine της στοάς". Θα έχει την πλάκα του αυτό!

"Στο workspace της βιβλιοθήκης θα μπορεί ο καθένας να φτιάξει το δικό του φανζίν με υλικά που θα παραχωρούνται από εμάς (περιοδικά για κολάζ, μαρκαδοράκια, ψαλίδια, Η/Υ, scanner κ.α.)" - 
Φωτο: Νάντια Στασινού
"Στο workspace της βιβλιοθήκης θα μπορεί ο καθένας να φτιάξει το δικό του φανζίν με υλικά που θα παραχωρούνται από εμάς (περιοδικά για κολάζ, μαρκαδοράκια, ψαλίδια, Η/Υ, scanner κ.α.)" - Φωτο: Νάντια Στασινού


Image


Image


Από πού προκύπτει, λέτε, όλη αυτή η εντυπωσιακή άνοδος των ελληνικών zines και αυτοεκδόσεων;
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία άνθιση στην Ελλάδα σε οτιδήποτε σχετικό με την DIY αισθητική. Καλό το internet και τα social media, αλλά δεν συγκρίνονται με οτιδήποτε υλικό που έχει κάποιου είδους υπόσταση.
Πολύς κόσμος έχει βαρεθεί το ψηφιακό και την ίδια στιγμή η οικονομική κρίση μας έχει κάνει πιο δημιουργικούς και μας έχει θυμίσει να ξαναχρησιμοποιούμε το μυαλό και τα χέρια μας. Ο καθένας μας μπορεί να είναι εκτός από αναγνώστης και εν δυνάμει δημιουργός zines. Είναι αισιόδοξο το πόσα παιδιά ασχολούνται σήμερα με τις αυτοεκδόσεις.
Το επίπεδο των ελληνικών zines είναι αρκετά καλό σε σχέση με ό,τι κυκλοφορεί στον υπόλοιπο κόσμο, μακάρι να αρχίσει να ασχολείται ακόμα περισσότερος κόσμος.

Image

 
Ποια ελληνικά zines παρακολουθείτε εσείς και θεωρείτε ότι αξίζει να προσέξουμε;
Τα περισσότερα από τα αγαπημένα μας είτε έχουν προχωρήσει σε κανονικές εκδόσεις, όπως το Frogs & Dogs, ή σταμάτησαν πρόσφατα την κυκλοφορία τους (βλ. Ο Αστυδρόμος).
 
Μετά το πέρας της δράσης στη Στοά Εμπορίου ποιο είναι το μέλλον της Athens Zine Bibliotheque;
Παράλληλα με τη λειτουργία στη Στοά Εμπόρων δημιουργούμε και το ψηφιακό αρχείο της συλλογής της βιβλιοθήκης. Είναι κρίμα να επιστρέψει όλο αυτό το υλικό στις βιβλιοθήκες των σπιτιών μας.
Μελλοντικά θα θέλαμε ωπωσδήποτε να συνεχίσουμε την λειτουργία της βιβλιοθήκης και κάπου αλλού.


Image


Image


Image


Image


Image


Image


Image


ΝΟΜΑS
ΝΟΜΑS


Image


Image

 
*Τα "Ίχνη Εμπορίου" είναι μια πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση της Στοάς Εμπόρων και των καταστημάτων της, έναν χώρο της πόλης που παραμένει ανενεργός και κενός από εμπορικές χρήσεις για πάνω από 20 χρόνια.
Δημιουργικές ομάδες της πόλης καλούνται να μετατρέψουν δέκα καταστήματα της στοάς σε Δημιουργικές "Ανταλλακτικές" Κυψέλες. Το κάθε κατάστημα παραχωρείται δωρεάν στις ομάδες με μόνη απαίτηση να εργάζονται εκεί και να έχουν το κατάστημά τους ανοικτό στο κοινό δύο φορές το μήνα.

___________________________________________
Η βιβλιοθήκη θα ανοίξει αύριο, Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, στις 16:00 και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τον Μάρτιο του 2015.
Τα επίσημα εγκαίνια είναι στις 20 Δεκεμβρίου.


Πού: Στοά Εμπόρων
Βουλής 8-10, Σύνταγμα.

Ωράριο λειτουργίας:
Τετάρτη - Παρασκευή: 16:00 - 20:30
Σάββατο: 11:00 - 15:00
Κυριακή - Τρίτη: κλειστά



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...