21/1/15

Πέρασαν Επτά Χρόνια από το Πρώτο iPhone

Ήταν τέτοιες μέρες πριν 7 χρόνια όπου ο Steve Jobs σε μία παρουσίαση που θα έπρεπε να διδάσκεται, έδειξε στον κόσμο την συσκευή που έμελλε να επηρεάσει όσο καμία άλλη τον 21ο αιώνα και να θέσει όχι μόνο τα trends πάνω στα οποία κινήθηκε η τεχνολογία, αλλά και η κοινωνία γενικότερα.
Σε αυτή την παρουσίαση είχε χρησιμοποιήσει την «μέθοδο των τριών» όπου κάθε συσκευή της Apple συνοψίζονταν σε τρεις λέξεις ή τρία χαρακτηριστικά. 
Παρότι υπήρχαν φήμες για το iPhone κανείς δεν περίμενε αυτό που τελικά παρουσιάστηκε. 



Smartphones υποτίθεται πως υπήρχαν και πριν ωστόσο δεν ήταν και τόσο smart ενώ παρότι κάποια είχαν οθόνη αφής, απαιτούσαν πενάκι για να χρησιμοποιηθούν. Το iPhone στον αντίποδα ήθελε το πιο αποτελεσματικό αξεσουάρ χειρισμού, με το οποίο όλοι γεννιόμαστε και δεν είναι άλλο από το δάχτυλο μας. 

Πράγματι, ο χειρισμός του ήταν εξαιρετικός με το δάχτυλο και μάλιστα είχε Multi touch gestures που το έκαναν σχεδόν διαστημικό. Η οθόνη του είχε απίστευτη ποιότητα, λεπτομέρεια και χρωματική απόδοση και σε συνδυασμό με την εξαιρετική κάμερά του το έκαναν ιδανικό για φωτογραφική μηχανή τσέπης, ενσωμάτωνε το αγαπημένο iPod όπου ο καθένας μπορούσε να ακούσει τη μουσική του ενώ ήταν ένα μικρό γραφείο στην υπηρεσία του κάθε χρήστη καθώς παρείχε πρόσβαση στο internet και επέτρεπε την ρύθμιση των mail στην συσκευή και όλα αυτά λειτουργούσαν με ελάχιστες ρυθμίσεις κάτι που το έκαναν idiot-proof.
Αυτό πυροδότησε και μία νέα γενιά χρηστών, κινητών, gadgets και εφαρμογών ουσιαστικά ορίζοντας όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον. 

Η γενιά των selfie, η γενιά που βρίσκει γκόμενους και γκόμενες από τα κινητά, η γενιά των social media. Η γενιά που έχει την ζωή της στην τσέπη της. 

Photo via Flickr user MIKI Yoshihito

Η κυκλοφορία του iPhone πυροδότησε μία σειρά από ευχάριστα και δυσάρεστα γεγονότα στα οποία φυσικά συγκαταλέγεται το Android το οποίο είναι ο μόνος ανταγωνιστής του iOS της Apple αλλά και φυσικά το μένος του Steve Jobs προς το android το οποίο αποκαλούσε κλεμμένο προϊόν ακόμα και λίγο πριν τον θάνατό του. 

Σήμερα το Android έχει μία σημαντική θέση στην αγορά των smartphones η οποία ενισχύεται από την πολυφωνία των συσκευών και των τιμών που κυκλοφορούν, αλλά στην πραγματικότητα λίγες είναι οι συσκευές που πραγματικά αξίζουν τα χρήματα τους όπως παράδειγμα το HTC One M8 ή το LG G3 ή ακόμα και το OnePlus One. Οι υπόλοιπες συσκευές –και γενικά το οικοσύστημα της Google- πάσχει από fragmentation, ο κάθε χρήστης Android δηλαδή απολαμβάνει διαφορετική εμπειρία ανάλογα με τα χρήματα που έχει δώσει, κάτι που δεν συμβαίνει με τα iPhone. 

Το iPhone όμως ήταν ξεχωριστό και για έναν ακόμη λόγο: ήταν το αντικείμενο με το μικρότερο κόστος που μπορούσε να σου αλλάξει στάτους. Ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, χώρες φτωχές και με συμπλέγματα το iPhone λειτούργησε εξαρχής ως αντικείμενο ποζεριάς και επίδειξης χρήματος ακόμα και αν η πλειοψηφία εκείνων που το αγόραζε, ξόδευε ένα μισθό. 

Στην Ελλάδα, ως εκπαιδευτής της Apple είχα πρόσβαση τόσο πληροφορίες της Apple όσο και καταναλωτικές συμπεριφορές των Ελλήνων και επιβεβαιώνεται στο ακέραιο η λανθάνουσα αγοραστική συμπεριφορά η οποία είχε πρωτίστως σκοπό την επίδειξη και δευτερευόντως την κάλυψη αναγκών.
Φυσικά και υπήρχαν λαμπρές εξαιρέσεις οι οποίες ως συνήθως εξυπηρετούσαν έναν σκοπό: την επιβεβαίωση του κανόνα. 

Σήμερα, 7 χρόνια μετά εκείνη την ιστορική παρουσίαση του iPhone έχουμε φτάσει σχεδόν να εξαρτόμαστε από τα κινητά μας τηλέφωνα, μεταφέροντας όλη μας τη ζωή εκεί και φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου άσχημο. 

Photo via Flickr user James Mitchell

Το iPhone μας έκανε να μπορούμε να απαθανατίσουμε κάθε στιγμή μας, να ακούσουμε τη μουσική μας όπου και να είμαστε, να φλερτάρουμε στα Social Media και να στείλουμε αγουροξυπνημένες σέλφι στον σύντροφό μας, μας έκανε να κάνουμε την τεχνολογία επέκταση της ζωής μας και να την αγαπήσουμε. 

Επτά χρόνια μετά, η παρουσίαση του iPhone παραμένει η στιγμή που άλλαξε τον ρου της τεχνολογίας και έθεσε τις βάσεις για την εξέλιξη της στο 21ο αιώνα. Αν δε με πιστεύετε κάντε μία βόλτα έξω και παρατηρήστε τον κόσμο. Τους συναδέλφους, τους γνωστούς, δείτε τον ίδιο σας τον εαυτό που μπορεί να διαβάζει αυτό το άρθρο από ένα κινητό τηλέφωνο. Δεν έχει σημασία αν είναι Android, το iPhone ευθύνεται και για την ύπαρξη του ανθρώπου.
Και αν ανήκετε σε εκείνους τους «όλη μέρα με ένα κινητό στο χέρι» δώστε μία ευκαιρία σε ένα Smartphone και θα δείτε πως θα κάνει την ζωή σας πιο εύκολη. 

ΠΗΓΗ: VICE.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...