15/1/15

Κάποιοι μετέφεραν στην Ελβετία εκατοντάδες δισ. σε ελάχιστα λεπτά

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ:  FORTUNEGREECE.COM      

    
SNB

Τι συντέλεσε στη μεγαλύτερη μεταφορά κεφαλαίων στην ιστορία των αγορών; Τι θα μπορούσαν να σημαίνουν όλα αυτά;

Τίποτα δεν έδειχνε ότι η σημερινή συνεδρίαση θα είχε να προσφέρει κάτι συγκλονιστικό στους απανταχού traders. Όλοι ήταν έτοιμοι για μια ακόμα ημέρα αυξημένων διακυμάνσεων και intraday ευκαιριών.
Λίγο μετά τις 11:00 όμως τα πάντα άλλαξαν. Ξαφνικά οι αγορές άρχισαν να κινούνται βίαια με τις ισοτιμίες να δέχονται ισχυρότατες πιέσεις και τους χρηματιστηριακούς δείκτες να σημειώνουν μεγάλες απώλειες, έστω και προσωρινές.
Αιτία όλης της αναταραχής ήταν η Ελβετία, η κεντρική τράπεζας της χώρας (SNB) και το φράγκο. Εν ριπή οφθαλμού, το φράγκο ενισχύθηκε κατακόρυφα έναντι όλων των νομισμάτων. EUR/CHF, USD/CHF, CHF/JPY κατέγραφαν απώλειες (κέρδη για το τελευταίο ζεύγος) από 20% μέχρι και 40%. Το σοκ ήταν τόσο ισχυρό που τα dealing desk και τα chats των traders κατέρρευσαν. Όλοι έψαχναν να βρουν τι συμβαίνει και όλοι προσπαθούσαν να συμμαζέψουν τις θέσεις.
Η SNB, σε μια πλήρως αψυχολόγητη ενέργεια, αποφάσισε να αποσύρει το floor στην ισοτιμία EUR/CHF (1,2000) γεγονός που προκάλεσε την άγρια επίθεση κερδοσκοπικών και άλλων funds τα οποία οδήγησαν την ισοτιμία από τα 1,2000 στα 0,7200 σε λιγότερο από 20 λεπτά. Ήταν η μεγαλύτερη μεταφορά κεφαλαίων από κάθε νόμισμα προς κάποιο άλλο που έγινε στην ιστορία.
Τα ερωτήματα είναι πολλά αλλά και οι πιθανές επιπτώσεις αναμένεται να είναι σημαντικές. Θα μείνουμε σε μερικά μόνο στοιχεία τα οποία έχουν ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή, καθώς τις επόμενες εβδομάδες είναι βέβαιο ότι θα αποκαλυφθούν πολλά.
Η ενέργεια της SNB να αποσύρει το floor αποτελεί την επιβεβαίωση ότι μια από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη δεν κατάφερε να αμυνθεί απέναντι στις ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Επιπλέον, η SNB φαίνεται να θεωρεί ότι ένα QE από την ΕΚΤ όχι μόνο έχει σχεδόν ανακοινωθεί, αλλά πιθανότατα κρύβει και κάποια έκπληξη.
Οι τεράστιες εισροές κεφαλαίων προς το φράγκο υποδηλώνουν ένα σημαντικό φόβο των επενδυτών. Για κάποιο λόγο, η Ελβετία έγινε αποδέκτης εκατοντάδων δισεκατομμυρίων σε ελάχιστα λεπτά. Το φράγκο είναι ένα από τα ασφαλή καταφύγια και αυτό είναι ένα ηχηρό καμπανάκι. Τις επόμενες ημέρες δε θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός που θα προκαλέσει ισχυρότατες πιέσεις στις μετοχές.
Το σημερινό ήταν το τελειωτικό χτύπημα για την ελβετική οικονομία, η οποία αργά ή γρήγορα θα μπει στο παιχνίδι της νομισματικής χαλάρωσης. Κάτι που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Ελβετία, καθώς όσο διαρκεί η οικονομική αβεβαιότητα, η χώρα θα πλημμυρίζει από κεφάλαια.
Τι να προσέξουμε στις αγορές
Η τεράστια ζήτηση για το φράγκο επαναφέρει το θέμα των ασφαλών καταφυγίων γενικότερα. Αν και σε μικρότερο βαθμό, το γεν ενισχύεται όπως και ο χρυσός. Και τα τρία αυτά κινούνται παράλληλα.
Ο χρυσός είναι εξαιρετικά πιθανό να σημειώσει πολύ μεγάλες αποδόσεις το επόμενο χρονικό διάστημα και αυτό θα επιφέρει απώλειες στις αγορές. Το πετρέλαιο είναι η άλλη κρίσιμη παράμετρος της εξίσωσης.
Το 2015 ξεκίνησε άσχημα και οι επόμενες ημέρες θα αποκαλύψουν το «μυστικό» που για την ώρα, οι αγορές κρατούν καλά κρυμμένο.
Forexreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...