1/12/14

Εσύ, πόσα "σταράκια" έχεις στην ντουλάπα σου;

Στην Ελλάδα τα All Star τα λέμε και «σταράκια». Σε όλο τον κόσμο τα φωνάζουν «Chucks». Αλήθεια τώρα, ξέρεις πολλά παπούτσια που οι ιδιοκτήτες τους να τα αποκαλούν με χαϊδευτικά ονόματα;


Προσωπικά, θυμάμαι πολύ καλά τα πρώτα μου σταράκια. Τα απέκτησα στην Α’ γυμνασίου, ήταν μπλε μποτάκια, τα απέκτησα στην Α’ γυμνασίου και μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς η λαστιχένια σόλα τους είχε γεμίσει με λέξεις από μπλε, κόκκινα, μαύρα στιλό και μπλάνκο, σαν ένα λεύκωμα επί ποδός, με ευχές και αφιερώσεις να με ακολουθούν σε κάθε μου βήμα. Εκεί διάλεξε και ο πρώτος μου εφηβικός έρωτας να χαράξει Ε + Α = L.F.E. Και παρότι η αφιέρωση και το εφηβικό ρομάνς ξεθώριασαν γρήγορα, η αγάπη μου για τα σταράκια είναι παντοτινή.


Αν το καλοσκεφτείς, είναι εντυπωσιακό: και μόνο το γεγονός πως τα Converse All Star έχουν χαϊδευτικά nicknames, αποκαλύπτει πολλά για την υπέρμετρη αγάπη που τους τρέφουν οι ιδιοκτήτες τους. Ποτέ ξανά ένα αντικείμενο φτιαγμένο από λάστιχο και ύφασμα δεν αγαπήθηκε τόσο πολύ, τόσο μαζικά και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό και αποτελούν κατηγορία από μόνα τους: όταν φοράς ένα ζευγάρι All Star, φοράς ένα ζευγάρι All Star. Όχι ένα ζευγάρι sneakers, ούτε ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Και ας ξεκίνησαν την καριέρα τους κάπως έτσι.

 Η εταιρία Converse ξεκίνησε να εμπορεύεται το μοντέλο All Star το 1917 και, παρότι ίσως δεν θα το περίμενες, τα hi top μποτάκια προηγήθηκαν κατά σαράντα χρόνια του κλασικού low-cut παπουτσιού. Μια διπλή λαστιχένια σόλα, ένα πάνινο περίβλημα και ένας αντιολισθητικός πάτος με διαμάντια ήταν τα μαγικά συστατικά που απαρτίζουν το design αυτού του απλού, φιλικού προς τον χρήστη παπουτσιού, το οποίο αρχικά κυκλοφορούσε σε 3 μόνο μοντέλα. Τη φήμη του ως το ιδανικό παπούτσι για να παίζεις μπάσκετ απογείωσε ο κύριος Chuck Taylor, μπασκετμπολίστας και προπονητής ο ίδιος, αλλά και με εξαιρετικές marketing ικανότητες. Ήταν τόσο σημαντική η συνεισφορά του στην αύξηση των πωλήσεων του παπουτσιού που η εταιρία τιμητικά πρόσθεσε το όνομά του στα μοντέλα στη δεκαετία του ’30, ενώ ο θρίαμβος συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές των 70’s.


 Κάπου εκεί εμφανίστηκε όμως ο ανταγωνισμός, με εταιρίες που επικεντρώθηκαν στην ανατομική κατασκευή αθλητικών παπουτσιών να κερδίζουν διαρκώς έδαφος στις προτιμήσεις των sports fans, αφήνοντας τον μέχρι τότε κυρίαρχο του παιχνιδιού στο περιθώριο.


Ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία των Converse All Stars να μην είναι η φήμη πως πωλείται ένα ζευγάρι κάπου στον πλανήτη κάθε 43 δευτερόλεπτα, αλλά η ικανότητά τους να τρυπώνουν μαγικά στον πυρήνα της ποπ κουλτούρας της κάθε εποχής και να δείχνουν πάντα επίκαιρα.
 

 Από τον George Harrison και τον Kurt Cobain ως την Lana del Rey και την Rihanna δεν υπάρχει μουσικό είδωλο που να μην έχει δέσει τα κορδόνια του All Star του. Και ας μην πιάσουμε καν τα cameo που έχει κάνει το διάσημο παπούτσι από την μεγάλη και την μικρή οθόνη διότι εσύ θα χάσεις το μέτρημα και εγώ θα χάσω το deadline παράδοσης ετούτου εδώ του κειμένου (αν, παρ’ όλα αυτά, σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα, υπάρχουν αναλυτικές λίστες σε sites όπως αυτό http://chucksconnection.com/ ). Με ένα μικρό διάλλειμα στα 70s λοιπόν, τα All Star επανήλθαν δυναμικά στο fashion προσκήνιο στα 80’s και τα 90’s και επιβίωσαν μιας πτώχευσης, η οποία οδήγησε στην εξαγορά της εταιρίας από την Nike.


Δεν χρειάζεται να σου υπενθυμίσουμε το popularity status τους σήμερα. Ως συνήθως, είναι το default παπούτσι που θα φορέσεις όποτε το ζητούμενο είναι η άνεση και η laid-back κομψότητα και δείχνουν ελκυστικά σε ολοένα και περισσότερες κοινωνικές ομάδες, σε άτομα και των δύο φύλων, κάθε ηλικίας.


Από ροκ σταρς και μοντέλα, μέχρι δημόσιους υπάλληλους, αθλητές, αραχτούς, μαθητές δημοτικού, έφηβους, γέρους, παιδιά και επαναστάτες, όλοι μοιάζουν να φιλοξενούν ένα ζευγάρι All Star στην παπουτσοθήκη τους, φιλοδοξώντας να εκφράσουν την μοναδικότητά τους μέσα από την ομοιογένεια. Και το πραγματικά παράδοξο είναι πως το καταφέρνουν.

Από Ελιάνα Χρυσικοπούλου
ΠΗΓΗ: oneman

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...