2/2/15

Los Lampicos: Mια ομάδα καθαρίζει τη Θεσσαλονίκη

 |                                                                                                                                                              

              
LOS        
 
Κυκλοφορούν κι οπλοφορούν, με πινέλα και διαβρωτικά υλικά, στην (βρώμικη) Θεσσαλονίκη. Καθαρίζουν τοίχους κι άλλες επιφάνειες από τα ενοχλητικά ποδοσφαιρικά- και άλλα- συνθήματα. Σβήνουν τις μουτζούρες της πόλης. Αυτοαποκαλούνται οι «Ghostbusters των μουτζούρηδων». Η Σουζάνα Καϊλάρη, οφθαλμίατρος και ιδρυτικό μέλος των Los Lampicos, μας εξηγεί τη δράση και την φιλοσοφία της ομάδας.

katharuisma

Πότε και γιατί «γεννήθηκαν» οι Los Lampicos; Ποιος είναι ο νονός σας;
Αφορμή για συζήτηση αποτέλεσε ο βανδαλισμός της Νέας Παραλίας με την παράδοση της, αρχές Δεκεμβρίου του 2013. Το ποτήρι ξεχείλισε με το «στολισμό» του Λευκού Πύργου τον Απρίλιο από συνθήματα ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης. Τότε είπαμε να περάσουμε από τη φιλοσοφία στην πράξη. Το όνομα προέκυψε μετά το brainstorming σε inbox συζήτηση στο facebook.

Τι ακριβώς είστε; Ομάδα, λέσχη, Μ.Κ.Ο. ειδική ομάδα κρούσης, νοικοκυρόπαιδα, μια ειδική ομάδα φασίνας;
Φίλοι. Οι ghostbusters των μουτζούρηδων. Δε μας ενδιαφέρει να γίνουμε ΜΚΟ ή σωματείο. Σκοντάφτει στη φιλοσοφία μας.

Βγαίνετε με τον κουβά και την σφουγγαρίστρα στους δρόμους και στις πλατείες;
Δε σφουγγαρίζουμε. Σβήνουμε. Πινέλα λοιπόν και διαβρωτικά υλικά είναι τα όπλα μας. Το αγαπημένο μας μέρος είναι η Νέα Παραλία.


beba

Ποιος είναι ο στόχος σας;
Να προβληματίσουμε και να αφυπνίσουμε.

Τι έχετε καθαρίσει μέχρι σήμερα; Σε ποιες γειτονιές;
Η δράση μας εστιάζεται κυρίως στη Νέα Παραλία. Έχουμε βέβαια δράσει επιλεκτικά και σε άλλα μέρη όπως το κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, τους δείκτες μνήμης στην Αρχαία Αγορά και έπονται και άλλα σημεία. Μνημεία δεν καθαρίζουμε. Αυτά τα αφήνουμε στους ειδικούς. Όσον αφορά τα υλικά, θέλουν προσοχή. Αλλά προσοχή θέλει επίσης και η οικιακή χλωρίνη. Θέλουμε να πούμε ότι, εφόσον γίνεται χρήση σύμφωνα με τις οδηγίες, δεν κινδυνεύει κανείς.

Είναι η Θεσσαλονίκη βρώμικη πόλη;
Εσύ τί λες;

Κάθε πότε οργανώνετε δράσεις;

Μια φορά την εβδομάδα. Το καλοκαίρι τις Τετάρτες, μετά το Σεπτέμβριο βρισκόμασταν τις Κυριακές. Τώρα το χειμώνα, που μας τα χαλάει ο καιρός συχνά πυκνά, βρισκόμαστε κάθε δεύτερη εβδομάδα.

fo
Το πιο δύσκολο έργο σας μέχρι σήμερα;

Ο καθαρισμός μιας μεγάλης μαρμάρινης επιφάνειας στον Κήπο των Γλυπτών στη Νέα Παραλία. Έχει μείνει ημιτελής γιατί το υλικό των σπρέι έχει εισχωρήσει στο μάρμαρο. Σκοπεύουμε όμως σε συνεννόηση με τους Φίλους της Παραλίας να πάμε με μαρμαρά εθελοντή και να το τρίψουμε. Μετά θα περαστεί προστατευτικό υλικό, ώστε να μην είναι τόσο ευάλωτο στις επιθέσεις.

Πόσες φορές ως σήμερα έχετε καθαρίσει και ξανακαθαρίσει το ίδιους τοίχους, γιατί κάποιοι επιμένουν να μουτζουρώνουν;

Είναι πολλά τα σημεία και πολλά τα είδη των μουτζούρηδων. Οι περιστασιακοί, π.χ μαθητές σχολείων που ήρθαν για εκδρομή και άφησαν το αποτύπωμα τους, και οι συστηματικοί, οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων ή ανήλικοι, που επιμένουν να γεμίζουν την πόλη με τις υπογραφές τους (tags) ως ένδειξη μαγκιάς.
Γιατί να γίνω μέλος των Los Lampicos;
Γιατί θέλεις να λέγεσαι ενεργός πολίτης.

Πού και πώς σας βρίσκουμε;
Στη σελίδα μας στο
www.facebook.com/LosLampicos και στην ιστοσελίδα μας www.loslampicos.gr
Α και κάτι τελευταίο, οικονομικά πως τα βγάζετε πέρα; Υπάρχουν σπόνσορες;
Τα χημικά καθαριστικά μέχρι τώρα (8 μήνες) ήταν ευγενική προσφορά της εταιρείας Τσαντίλης Α.Ε. Τα υπόλοιπα αναλώσιμα τα βάζουμε από την τσέπη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...