5/2/15

Τι Πιστεύουν Πραγματικά οι Νέοι στη Γερμανία για την Ελλάδα

Οι σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία δεν είναι οι καλύτερες τα τελευταία χρόνια. Τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο. Όμως ποια είναι η γνώμη που έχουν οι νέοι Γερμανοί για την Ελλάδα;
Βγήκαμε στους δρόμους του Βερολίνου για να μάθουμε. Δείτε τι μας είπαν. 


Jan (20)

VICE: Τι πιστεύεις για τις εκλογές στην Ελλάδα;
 
Jan: Ε, δεν νομίζω ότι η ΕΕ δεν θα έπρεπε να απειλεί την Ελλάδα με περικοπές μόνο και επειδή οι Έλληνες δεν αντέχουν πλέον τη λιτότητα.


Νομίζετε ότι οι Έλληνες εξαρτώνται από εμάς περισσότερο απ' ό,τι θα 'πρεπε;
Νομίζω ότι απλά πρέπει να τους βοηθήσουμε τώρα, για να μπορέσουν να παραμείνουν στο ευρώ. Η ΕΕ δημιουργήθηκε για έναν μοναδικό λόγο: για να υπάρχει αλληλεγγύη. Πιστεύω λοιπόν ότι δεν είναι σωστό να αποκλείεις κάποιον επειδή περνάει δυσκολίες –όλη η λογική στην οποία στηρήχθηκε η ΕΕ δεν θα είχε κανένα νόημα τότε.


Lisa (28) και Laura (31)

VICE: Τι πιστεύετε για την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα;

Lisa: Ωχ, βασικά δεν έχω την παραμικρή ιδέα γι' αυτά τα πράγματα.


Laura: Ξέρω ότι βγήκε κάποιος σοσιαλιστής, αλλά δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό και τι επιπτώσεις θα έχει.

Θα αισθανόσουν άσχημα αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ;
 
Lisa: Ίσως να ήταν καλύτερα γι 'αυτούς;


Laura: Από οικονομικής άποψης, δεν ξέρω, αλλά νομίζω ότι θα ήταν τραγικό. Δεν νομίζω ότι πρέπει να βγουν από το ευρώ.

Νομίζετε ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες;
 
Laura: Όχι, απλώς τους γάμησαν κατ εξακολούθηση.


Lisa: Νομίζω ότι είναι τα ΜΜΕ που προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτήν την εικόνα των «τεμπέλιδων Ελλήνων». Δεν νομίζω ότι κανείς το παίρνει τόσο στα σοβαρά ώστε να τους μισούν πραγματικά. Δεν τους μισώ.

Laura: Ούτε εγώ.

Tobias (32)

VICE: Σε ανησυχεί το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα;
 
Tobias: Βασικά, νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια. Ξέρω ότι η κατάστασή είναι πολύ δύσκολη εκεί και ότι πολλοί Έλληνες φεύγουν για να έρθουν να εργαστούν στην Γερμανία.


Νομίζεις ότι φταίνε οι Έλληνες για την κατάσταση αυτή;
 
Είχαν πολλές κακές κυβερνήσεις. Αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να πιάσουν τους υπερ-πλούσιους Έλληνες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Μάλλον μιλάμε για πολλά δισεκατομμύρια ευρώ εκεί.


Κι αν φύγουν από το ευρώ;
Νομίζω ότι θα ήταν καταστροφικό. Θέλω να πω, υπάρχουν ελληνικά γράμματα σε κάθε νόμισμα! Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ένωσης.


Beate (22)

VICE: Έχεις ακολουθήσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα;
 
Beate: Αχ, πραγματικά δεν ξέρω τίποτα γι 'αυτό.


Ε κάτι πρέπει να ξέρεις; Όπως, π.χ. ότι έκαναν εκλογές;
 
Εντάξει, αυτό το ξέρω. Αλλά σταμάτησα να βλέπω ειδήσεις, θυμώνω με τον τρόπο που προσπαθούν τα ΜΜΕ να ταπεινώσουν τη χώρα. Έχω μερικούς Έλληνες φίλους από το Erasmus και ξέρω καλά πόσο σκληρή είναι η ζωή εκεί. Έχουν αυτούς τους τρελούς φόρους που κανείς δεν μπορεί να πληρώσει. Τα δικά μας media θέλουν να σκεφτόμαστε ότι είναι ανόητοι και τεμπέληδες, αλλά ξέρω ότι η ζωή στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη. Η λιτότητα απλώς δεν λειτουργεί.


Άρα ξέρεις κάποια πράγματα.
Υποθέτω, αλλά κι αυτά που ξέρω με θυμώνουν.


Dennis (26) και Ioana (30)

VICE: Τι πιστεύετε για τα ελληνικά εκλογικά αποτελέσματα;

Dennis: Πριν λίγο μιλούσαμε για το θέμα αυτό, και ψιλοδιαφωνούμε. Νομίζω ότι είναι συναρπαστικό να δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια, και νομίζω ότι αυτή η στροφή προς την Αριστερά, θα μπορούσε εδεχομένως να κάνει την Τρόικα να επανεξετάσει την πολιτική της απέναντι στις χώρες του Νότου. Δεν γίνεται να προσπαθήσουν συνάμα να σταθεροποιήσουν την οικονομία της χώρας και να αποδέχονται 50-60% ανεργία στους νέους, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα πράγματα έτσι.


Ioana: Νομίζω ότι η λιτότητα και οι μεταρρυθμίσεις ήταν αναγκαίες. Θα πρέπει να δημιουργήσουν νέους βιομηχανικούς κλάδους, να μην μείνουν μόνο στον τουρισμό, αν και δεν ξέρω αν έχουν κάτι άλλο.

Dennis: Δεν νομίζω ότι έχουν.

Ioana: Η ΕΕ, επίσης, δεν μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας από το μηδέν.

ΟΚ, αλλά καταλαβαίνετε γιατί τόσοι πολλοί Έλληνες ψήφισαν τον Τσίπρα;

Dennis: Ναι, λαχταρούν για καλύτερες μέρες. Αλλά εγώ ποτέ δεν θα τον ψήφιζα, έδωσε πολλές υποσχέσεις που δεν θα κρατήσει. Και αυτή η εθνικιστική κυβερνητική συμμαχία της Αριστεράς με την Δεξιά είναι επίσης ανησυχητική.


Ioana: Ήταν απλώς πάρα πολύ έυκολο γι'αυτόν, όταν όλος ο κόσμος είναι τόσο αναστατωμένος. Νομίζω ότι είναι δείγμα αχαριστίας προς την προήγουμενη κυβέρνηση.

Dennis: Βασικά, νομίζω έβλεπαν τον Σαμαρά σαν να ήταν ο λακές της Μέρκελ, κατά κάποιο τρόπο.

Ioana: Μπορεί. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Robin (22)

VICE: Ποια είναι η άποψή σου για την κατάσταση στην Ελλάδα;

Robin: Αν γυρίσουν στην δραχμή, αυτό θα ήταν πολυ καλό γι' αυτούς. Για την ΕΕ δεν θα ήταν καλό. Επίσης, δεν θα ήταν σε θέση να αγοράσουν ξένη τεχνολογία.


Καλά, δεν έχουν αποφασίσει ότι θέλουν να εγκαταλείψουν το ευρώ ακόμα.
Αλήθεια; ΟΚ. Λοιπόν, επίσης, δεν είμαι πολύ σίγουρος γι 'αυτόν τον τύπο της Αριστεράς. Είμαι κατά του εξτρεμισμού σε όλες του τις μορφές.


ΟΚ. Και νομίζεις ότι για την κρίση φταίνε οι Έλληνες;
Εν μέρει, μάλλον ναι. Αλλά είναι επίσης σφάλμα της Γερμανίας και της ΕΕ. Πάρτε π.χ. τα όπλα που πουλάει η Γερμανία στην Ελλάδα. Βασικά τους εξαναγκάζουν να αγοράσουν ακριβό εξοπλισμό αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Θέλω να πω, ο ελληνικός στρατός είναι καλύτερα εξοπλισμένος από τον δικό μας! Αναρωτιέμαι γιατί. Λόγω της πίεσης, και αυτό είναι ακόμα ένας λόγος που δεν έχουν χρήματα, τα ξόδεψαν όλα σε όπλα.


Clara (20)

VICE: Τι πιστεύεις για την κατάσταση στην Ελλάδα;
Clara: Ξέρω για την κρίση και τα μέτρα λιτότητας και όλα αυτά, και ότι δεν ήταν σίγουροι ότι θα είναι σε θέση να μείνουν στο ευρώ.


Τι θα έλεγες αν εγκατέλειπαν το ευρώ;
Νομίζω ότι μια χώρα, από την στιγμή που εντάσσεται στην ένωση δεν πρέπει να αποχωρεί. Γι' αυτό το λόγο υπάρχει η ΕΕ, για να υποστηρίζουν οι χώρες η μία την άλλη. Αν χάσουν σήμερα το ευρώ, αυτό θα οξύνει την κρίση τους. Επίσης, το να ταξιδεύεις στην Ελλάδα είναι πολύ πιο εύκολο αν έχουν το ευρώ.


Έχεις πάει ποτέ στην Ελλάδα;
Ναι, πριν από τρία χρόνια πήγα στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική. Είναι πολύ όμορφα. Έχουν τόσο πολύ πολιτισμό!


Αισθάνθηκες ότι οι άνθωποι ήταν εχθρικοί απέναντί σου επειδή είσαι Γερμανίδα;
Όχι, καθόλου! Ήταν πολύ χαλαροί, ποτέ δεν έχω βιώσει εχθρότητα από Έλληνες.



ΠΗΓΗ: VICE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...