6/2/15

Γραβάτες: Τι συμβολίζουν τα χρώματά τους;

Για να ξέρει ο Αλέξης Τσίπρας, τι να επιλέξει, όταν κάνει το μεγάλο βήμα.

 "Μια καλοδεμένη γραβάτα είναι το πρώτο σημαντικό βήμα στη ζωή ενός άνδρα" - Oscar Wilde, A Woman Of No Importance.

Η γραβάτα ίσως να είναι το σημαντικότερο αξεσουάρ ενός άνδρα σε μία επίσημη έξοδό του. Η ίδια μπορεί να υπερηφανευθεί πως δεν αποτελεί ένα κομμάτι ύφασμα που απλά δένει γύρω από τον λαιμό ενός άνδρα, αλλά πλέον είναι ένα σύμβολο στον χώρο της παγκόσμιας μόδας.

Και αν και τα μέλη της νέας κυβέρνησης της χώρας δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε "λάτρεις" της, βλέποντας τον Ματέο Ρέντσι να επιχειρεί να δελεάσει τον Αλέξη Τσίπρα με μία ιταλική, καλοραμμένη γραβάτα, είπαμε να θυμήσουμε στον Έλληνα πρωθυπουργό, αν ποτέ αποφασίσει να φορέσει το δώρο του, ότι στις γραβάτες, σημασία δεν έχει μόνο η ραφή, αλλά και το χρώμα...

Λίγο από ιστορία

Η γραβάτα, ή το τότε μαντήλι κατά την περίοδο 1616-1648, λειτουργούσε ως το σήμα κατατεθέν, ώστε να ξεχωρίζουν οι αξιωματικοί από τους απλούς στρατιώτες στο πεδίο της μάχης. Αργότερα οι Γάλλοι και πρωτοπόροι στη μόδα, ανέδειξαν τη γραβάτα ως ένα σημαντικό στοιχείο στην εμφάνιση του άνδρα, και την ενέταξαν στον χώρο της μόδας.

Ο περίτεχνος τρόπος δεσίματος της, προκάλεσε θύελλα συζητήσεων σε σημείο που για χάρη της γραφτήκανε βιβλία. Το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε εκδόθηκε το 1618 με τίτλο Necklothitania, ενώ το πιο εμπορικό βιβλίο εκδόθηκε το 1828 στο Παρίσι και περιείχε 32 τρόπους δεσίματος.
Ο σχεδιαστής μόδας από τη Νέα Υόρκη Jesse Langsdorf, το 1926 ήρθε για να λύσει πολλά χέρια, καθώς άλλαξε δραματικά το σχήμα της γραβάτας, και προώθησε διαφορετικά υφάσματα στην βιοτεχνία της μόδας, ώστε ο τρόπος δεσίματος να μπορεί να είναι πιο εύκολος και σταθερός.

Στην οθόνη της τηλεόρασης μας, έχουμε παρακολουθήσει ισχυρούς άνδρες της πολιτικής ή του θεάματος να προτιμούν γραβάτες σε έντονα χρώματα, τις οποίες βέβαια συνδυάζουν εξαιρετικά με το υπόλοιπο outfit.

Ποια είναι η ψυχολογία της γραβάτας;

Σύμφωνα με τον David Zyla, συγγραφέα του βιβλίου Color your style, τα χρώματα στέλνουν πολύ συγκεκριμένα μηνύματα και έχουν διαφορετικό αντίκτυπο.

Το ισχυρό κόκκινο και οι άνδρες της πολιτικής

Jamie Dimon
Jamie Dimon
Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί πολιτικοί επιλέγουν το κόκκινο χρώμα. “Το κόκκινο είναι η γραβάτα δύναμη”, δηλώνει ο Mark Woodman, ένας αναλυτής χρωμάτων από τις ΗΠΑ. “Υπάρχει πάντα κάτι πίσω από το κόκκινο που έρχεται με δύναμη και πάθος”.
“Βέβαια η απόχρωση του κόκκινου, παίζει σημαντικό ρόλο. Το μπορντό χρώμα μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, ενώ το πιο ανοιχτό κόκκινο που πλησιάζει σε τόνους του ροζ, συνδέεται με την δημιουργικότητα, ενώ την τελευταία δεκαετία μία ροζ γραβάτα μπορεί να σημάνει την αλληλεγγύη προς τις γυναίκες”.
“Ένα λαμπερό κόκκινο στέλνει μηνύματα φιλοδοξίας”.

Το μοβ χρώμα που προκαλεί εντυπώσεις

Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger
Το μοβ χρώμα, είναι αυτό της αυτοπεποίθησης. Χρώμα που πάντα δημιουργεί εντυπώσεις χωρίς βέβαια να προκαλεί ένταση. 

Το elegant μαύρο

Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio
Ο David Zyla, δηλώνει πως: “Aν και μπορεί οι ισχυροί οι άνδρες να μην φοράνε την μαύρη γραβάτα τακτικά, όπως σε συναντήσεις στελεχών, το μαύρο χρώμα αναδίδει μία εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα”.
“Ωστόσο η μαύρη γραβάτα μπορεί να στέλνει μηνύματα ενός άνδρα με αλαζονεία”.
Ο Woodman συμπληρώνει πως η πιο safe επιλογή, είναι η μαύρη γραβάτα να συνδυάζεται με γκρι πουκάμισο. Είναι μια εκλεπτυσμένη εμφάνιση, δίχως να είναι ιδιαίτερα επιτηδευμένη”.

Το πράσινο και το κίτρινο

Το πράσινο χρώμα έχει πολλές αποχρώσεις και σε διάφορες χώρες συνδυάζεται με το χρώμα του χρήματος. Ωστόσο το μήνυμα που στέλνει είναι η αναγέννηση.
“Βέβαια το έντονο πράσινο για το χώρο εργασίας μπορεί να είναι ενοχλητικό ενώ είναι ορθό να συνδυάζεται με ένα ουδέτερα χρώματα”, συνεχίζει ο Zyla.
Το κίτρινο χρώμα είναι ένα παραδοσιακό χρώμα γραβάτας, περισσότερο στην Αγγλία, το οποίο μπορεί να σημάνει τη σιγουριά, τη λάμψη και τη ζωντάνια.
“Το κίτρινο χρώμα, είναι το χρώμα που μας κάνει οικείους στους συναδέλφους μας, ενώ είναι το χρώμα που μπορεί να δείξει την αισιοδοξία και την θετική πλευρά της ζωής”, προσθέτει η Eva Roth Lindsay, σύμβουλος εικόνας στο Χονγκ Κονγκ.

Πενήντα αποχρώσεις του... μπλε

Barack Obama
Barack Obama
Η μπλε γραβάτα είναι μία από τις πιο σωστές επενδύσεις, καθώς κάθε απόχρωση του μπλε δεν στέλνει αρνητικά μηνύματα. Αντιθέτως οι άνθρωποι το μπλε χρώμα  το συνδέουν με τον ουρανό και το χρώμα των ωκεανών.
Η Eva Lindsay λέει: “Οι μπλε αποχρώσεις τείνουν να εκπέμπουν μία κλασσική επαγγελματική αίσθηση και μπορεί να φορεθεί σε ένα παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον χωρίς να στέλνει λάθος μηνύματα. Ένα μαλακό μπλε, μπορεί να στέλνει το μήνυμα της εσωστρέφειας, ενώ το μπλε ρουά, δημιουργεί όση εντύπωση χρειάζεται. Το Navy blue και οι σκούρες αποχρώσεις εκπέμπουν μηνύματα αυτοπεποίθησης”.

Γήινα χρώματα

Nicolaj Coster- Waldau's
Nicolaj Coster- Waldau's
“Τα γήινα και χαλαρά χρώματα συνήθως τα επιλέγουν άνθρωποι που καθημερινά στον εργασιακό τους χώρο έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους, όπως για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί”.
Αν θέλετε να ξεχωρίσετε σε μία έξοδο σας, απορρίψτε αυτά τα χρώματα, ενώ βεβαιωθείτε πως μία γραβάτα σε γήινους χρωματισμούς, δεν θα κάνει την εμφάνισή σας, βαρετή”, συνεχίζει η Eva Lindsay.

Συμπερασματικά

Κόκκινη, μπλε, μαύρη ή καφέ, η γραβάτα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα υπόλοιπα αξεσουάρ, αλλά αντιθέτως πλέον θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι σε μία εμφάνιση, την οποία ολοκληρώνει με ιδιαίτερη κομψότητα και style.
Δεν είμαστε δογματικοί: αν δεν τη θες γύρω από τον λαιμό σου, καλώς την αποφεύγεις. Αλλά, αν αποφασίσεις να της δώσεις μία ευκαιρία, τουλάχιστον θέλουμε να είμαστε βέβαιοι πως θα διαλέξεις το σωστό χρώμα!


ΠΗΓΗ:  pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...