4/2/15

Τα κοράκια είναι πιο έξυπνα από όσο νομίζεις

Μάλλον ο Αίσωπος κάτι ήξερε και απέδιδε στα κοράκια το χάρισμα της εξυπνάδας και της ευστροφίας. Μία νέα μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Μόσχας (τμήμα Βιολογίας), μας ενημερώνει πως τα κοράκια είναι μάλλον πιο έξυπνα από όσο νομίζουμε, καθώς έχουν την ικανότητα να πραγματοποιούν σχεσιακές αντιστοιχήσεις και αναλογίες και μάλιστα να το κάνουν αυθόρμητα, χωρίς εκπαίδευση.

Παλαιότερες έρευνες που είχαν ασχοληθεί με τον εγκέφαλο αυτών των πτηνών προμήνυαν ότι τα κοράκια, αν και πάντα "κέρδιζαν" τον ρόλο του κακού στα παραμύθια, έδειχναν δείγματα νοημοσύνης, αφού τα ίδια μπορούν να θυμούνται πρόσωπα, να κάνουν χρήση εργαλείων και να επικοινωνούν με περίπλοκους τρόπους.

Αυτή τη φορά, μία νέα μελέτη φέρνει στην επιφάνεια την ικανότητα των πτηνών να λύνουν ανώτερης τάξης σχεσιακές αντιστοιχήσεις, σε σημείο που να παρουσιάζουν μία σχεσιακή σκέψη.

Στη μελέτη συμμετείχαν δύο κοράκια σχεδόν δύο ετών, τα οποία βρίσκονταν σε ένα κλουβί. Σταδιακά, τους προσφέρονταν τρία κουτάκια τα οποία από επάνω ήταν καλυμμένα με καρτέλες στις οποίες απεικονίζονταν διάφορα σχήματα όπως κύκλος, τετράγωνο και τρίγωνο, σε διάφορα χρώματα. 



Το κοράκι παίρνοντας ως σημείο αναφοράς το μεσαίο κουτάκι, και αντίστοιχα αυτό που απεικονίζονταν στην εκάστοτε μεσαία καρτέλα, έκανε και την ανάλογη επιλογή. Δηλαδή, αν στη μεσαία καρτέλα απεικονίζονταν δύο ίδια σχήματα, τότε το κοράκι επέλεγε και την αντίστοιχη καρτέλα στην οποία βρίσκονταν ίδια σχήματα, από τα δύο κουτάκια που ήταν αριστερά και δεξιά. 
Αντίστοιχα, αν ο μπούσουλας (μεσαία καρτέλα) έδειχνε δύο διαφορετικά σχήματα, τότε το κοράκι επέλεγε την ανάλογη καρτέλα από τις δύο εναπομείνασες, απορρίπτοντας εκείνη που είχε ζωγραφισμένα τα ίδια σχήματα.

Ο Ed Wasserman, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης δηλώνει: "Τα κοράκια έχουν κάνει ένα εκπληκτικό κατόρθωμα. Αυτό είναι το θαύμα των αποτελεσμάτων. Έχει γίνει στο παρελθόν με τους πιθήκους και τις μαϊμούδες, αλλά τώρα έχουμε να κάνουμε με ένα πουλί, ένα πουλί με εγκέφαλο εξειδικευμένο για τα πτηνά".

Τα κοράκια είναι γνώστες της σχεσιακής αναλογίας, χωρίς μαθήματα.
Αυτό που εξέπληξε τους ερευνητές είναι ότι τα κοράκια εκτελούσαν σωστά τις σχεσιακές αναλογίες, δίχως τα ίδια να έχουν δεχθεί κάποια εκπαίδευση.
"Αυτή είναι η ουσία της ανακάλυψης", συνεχίζει ο Wasserman, σημειώνοντας: "Ειλικρινά, αν τα κοράκια έδειχναν αυτή τη μάθηση μέσα από τον εξαναγκασμό, τα αποτελέσματα θα ήταν και πάλι εντυπωσιακά. Αλλά αυτό το κατόρθωμα ήταν αυθόρμητο".


Κοράκι - δάσκαλος
Ο Anthony Wright, νευροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο τμήμα Ιατρικής, δηλώνει: "Η αναλογική σκέψη, που ταιριάζει σχέσεις με σχέσεις, έχει θεωρηθεί ως μία από τις λεγόμενες ανώτερης τάξης αφηρημένες λογικές διαδικασίες. Για δεκαετίες, η ικανότηταα αυτή θεωρούνταν ότι περιοριζόταν στους ανθρώπους και σε μερικούς μεγάλους πιθήκους. Ο φαινομενικός αυθορμητισμός αυτού του ευρήματος το καθιστά ακόμη πιο αξιοσημείωτο".
Ενώ ο Joel Fagot, διευθυντής έρευνας στο Πανεπιστήμιο Aix- Marseille, στη Γαλλία, συμφωνεί με τα αποτελέσματα που καταρρίπτουν την άποψη ότι "οι εξελιγμένες μορφές της γνώσης μπορούν να βρεθούν μόνο στο ανθρώπινο είδος. Πολλά στοιχεία δείχνουν ότι τα ζώα μπορούν να κάνουν περισσότερα από ότι αναμενόταν".
Ο καθηγητής Wasserman, όπως δήλωσε, αναμένει να υπάρξουν σχετικιστές απέναντι στη μελέτη, ωστόσο σημειώνει πως: "Αυτή η ανθρώπινη αλαζονεία ακόμη διαποτίζει τη σύγχρονη γνωσιακή επιστήμη".
Για να φτάσουμε σε πιο συγκεκριμένα συμπεράσματα, σχετικά με το αν τα κοράκια έχουν μία ευρείας κλίμακα νοημοσύνη, περιμένουμε να δούμε και τα αποτελέσματα περισσότερων ερευνών, που όπως είπαν οι ειδικοί αναμένεται να γίνουν.




 ΠΗΓΗ: pathfinder.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...