6/2/15

Ο ρατσισμός έχει βαθιές ρίζες στις ΗΠΑ, λέει ο Ομπάμα - Νέα νύχτα έντασης

 
 
Διαδηλωτές έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια: Για άλλη μία νύχτα, συνθήματα κατά της αστυνονομικής βίας ακούγονταν στους δρόμους     
 
Όκλαντ
 Εθνική οδό στο Όκλαντ της Καλιφόρνια κατέλαβαν διαδηλωτές κατά της αστυνομικής βίας, χωρίς να λείψουν οι συμπλοκές με τους αστυνομικούς, σε άλλη μία νύχτα συγκεντρώσεων σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ στον απόηχο των υποθέσεων Αφροαμερικανών που σκοτώθηκαν από την αστυνομία. Στις ΗΠΑ έχει γίνει μεν μεγάλη πρόοδος, αλλά «ο ρατσισμός είναι κάτι βαθιά ριζωμένο», λέει ο Ομπάμα. 
 
Τη νύχτα της Κυριακής (πρωί Δευτέρας, ώρα Ελλάδας), διαδηλωτές στο Όκλαντ της Καλιφόρνια απέκλεισαν εθνική οδό σε διαμαρτυρία για την απαλλαγή αστυνομικών που σκότωσαν Αφροαμερικανούς κατά τη διάρκεια σύλληψης -στην υπόθεση του Μάικλ Μπράουν του Φέργκιουσον έχει προστεθεί η υπόθεση του Έρικ Γκάρνερ στη Νέα Υόρκη.
 
 H αστυνομία του Όκλαντ ανέφερε, όπως μεταδίδει το CNN, ότι οι διαδηλωτές που είχαν αποκλείσει την οδό «πέταξαν εκρηκτικά» στους αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους απομακρύνουν. 
 
Παράλληλα, στους δρόμους του Μπέρκλεϊ, στην ίδια πολιτεία, έγιναν νέες πορείες και καθιστικές διαμαρτυρίες με «στόχο» το αστυνομικό τμήμα. Την προηγούμενη νύχτα, η αστυνομία είχε κάνει χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος. 
 
Οι διαδηλώσεις, ειρηνικές ως επί το πλείστον, συνεχίστηκαν σε διάφορες μεγάλες πόλεις στις ΗΠΑ. Στη Νέα Υόρκη, οι συγκεντρωμένοι έψαλαν... τα «κάλαντα της δικαιοσύνης» στις αστυνομικές δυνάμεις που επιτηρούσαν, χωρίς να επέμβουν, τη διαδήλωση, με κεντρικό στίχο το «δεν μπορώ να ανασάνω» -την φράση που έλεγε ο Έρικ Γκάρνερ όταν ο αστυνομικός του έκανε το μοιραίο κεφαλοκλείδωμα και έχει γίνει το σύνθημα των διαδηλώσεων.  
 
Ομπάμα: «Ο ρατσισμός έχει βαθιές ρίζες» 
 
Μιλώντας σε συνέντευξή του, με συνομιλία με το κοινό, κατά τη διάρκεια εκπομπής στο συνδρομητικό κανάλι BET (Black Entertainment Television) έβαλε ξανά στο κέντρο της υπόθεσης το ζήτημα της φυλής και το πώς το αντιμετωπίζει η αμερικανική κοινωνία.
 
 Η Αμερική, επανέλαβε, έχει προχωρήσει πολύ και αυτό «καλλιεργεί ελπίδες για μεγαλύτερη πρόοδο» είπε ο Ομπάμα.
 
 «Δεν μπορούμε να εξισώσουμε όσα συμβαίνουν σήμερα με ότι γινόταν πριν από 50 χρόνια, κι αν μιλήσετε στους γονείς και τους παππούδες σας, θα σας πουν ότι τα πράγματα είναι καλύτερα, ίσως όχι καλά σε κάποια μέρη, αλλά καλύτερα» είπε. 
 
Ωστόσο, τόνισε ότι ο ρατσισμός είναι «κάτι που βαθιές ρίζες στην κοινωνία μας, βαθιές ρίζες στην ιστορία μας». 
 
Η συμβουλή του στους νέους είναι να έχουν επιμονή γιατί «κατά κανόνα η πρόοδος γίνεται με βήματα, σταδιακά». 
 
«Στην αντιμετώπιση κάτι τόσο βαθιά ριζωμένο όπως ο ρατσισμός ή η προκατάληψη, πρέπει να είσαι σε εγρήγορση αλλά πρέπει και να αναγνωρίσεις ότι θα χρειαστεί χρόνος για να το αλλάξεις» είπε.
 
 
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...