Δείτε τι θα πρέπει να προσέξετε σερφάροντας στο διαδίκτυο, προκειμένου να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο!
Με τις λύσεις cloud (την αποθήκευση, δηλαδή, δεδομένων online μέσω κάποιας υπηρεσίας) να κερδίζουν διαρκώς έδαφος, έχει αναφερθεί και αύξηση στα κρούσματα διαρροών και υποκλοπών δεδομένων, πολλά εκ των οποίων δεν οφείλονται σε «τρύπες» συστημάτων αλλά σε παραλείψεις των χρηστών. Bottom line: μιλάμε για γεγονότα που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι ίδιοι οι χρήστες ήταν καλύτερα ενημερωμένοι και σαφώς περισσότερο υποψιασμένοι.
Τι μπορείτε να κάνετε όμως εσείς από την πλευρά σας προκειμένου να διασφαλίσετε ότι οι online περιηγήσεις σας θα είναι ασφαλείς; Πάμε να δούμε το τρίπτυχο της επιτυχίας:
Mobile wallet
Το mobile wallet (ψηφιακό πορτοφόλι) δεν είναι το μέλλον: είναι τα παρόν και είναι εδώ ζητώντας μας να το εμπιστευτούμε! Χάρη σε αυτό, μπορούμε να κυκλοφορούμε πιο άνετα, καθώς δεν χρειάζεται να μεταφέρουμε χρήματα μαζί ενώ μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με ασφάλεια για τις συναλλαγές μας (παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο και προστατεύονται με εξελιγμένες μεθόδους κρυπτογράφησης). Λύσεις ψηφιακού πορτοφολιού προσφέρουν μεταξύ άλλων η Google (Google Wallet), η Apple (Apple Pay) και το PayPal με το τελευταίο μάλιστα να υποστηρίζει συσκευές κάθε μάρκας και πλατφόρμας.
Κλείδωμα συσκευών
Αναλογιστείτε τα δεδομένα που βρίσκονται στο κινητό σας τηλέφωνο: φωτογραφίες, κωδικοί πρόσβασης, στοιχεία mobile wallet, πιστωτικές κάρτες, δεδομένα mobile banking, προσωπικά στοιχεία, έγγραφα πάσης φύσεως. Φροντίστε λοιπόν να το προστατέψετε όσο το δυνατόν πληρέστερα –όχι, δεν αρκεί να το κρατάτε σφιχτά στο χέρι σας 24/7. Ενεργοποιήστε το κλείδωμα με κωδικό για τη συσκευή σας και σκεφτείτε έναν που δεν θα ‘ναι σε θέση να βρει/μαντέψει κανείς. Ει δυνατόν επιλέξτε το ξεκλείδωμα μέσω δακτυλικού αποτυπώματος για να είστε διπλά σίγουροι. Και πάλι, καλυμμένοι 1.000% δεν θα είστε αλλά τουλάχιστον θα ‘χετε κάνει μιαν αρχή…
Προσοχή στα καταστήματα
Δώστε βάση στις σελίδες στις οποίες εμπιστεύεστε τα στοιχεία των πιστωτικών σας καρτών ή των τραπεζικών σας λογαριασμών. Βεβαιωθείτε ότι οι διευθύνσεις τους ξεκινούν με το “https://” μπροστά (αυτό το “s” στο τέλος κάνει όλη τη διαφορά) και φέρουν διαπιστεύσεις από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που γνωρίζετε (VISA, MasterCard, American Express κ.α.). Να προτιμάτε καταστήματα που υποστηρίζουν επαλήθευση ταυτότητας σε 2 βήματα (2-step authentication) και σε κάθε περίπτωση να ελέγχετε τα στοιχεία επικοινωνίας τους (διεύθυνση, τηλέφωνο και email).
Οι παραπάνω συμβουλές μας έρχονται από τον Τόμερ Μπάρελ, Επικεφαλής Διαχείρισης Κινδύνων στο PayPal, ο οποίος βλέποντας τα δεδομένα για τα οποία μιλήσαμε στην αρχή του κειμένου, προσφέρθηκε να μας δώσει τα φώτα του.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ