10/2/15

Ο Πούτιν, ο αυτισμός και οι άλλοι


Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν πάσχει από το σύνδρομο Άσπεργκερ, μια ιδιαίτερη μορφή αυτισμού, ισχυρίζεται απόρρητη έκθεση του Πενταγώνου που είδε, πρόσφατα, το φως της δημοσιότητας. Αν και δεν μπορεί να αποδειχθεί κάτι συγκεκριμένο για τον Πούτιν, η ιστορία αποδεικνύει πως προηγούνται και άλλες γνωστές και σημαντικές προσωπικότητες με αυτισμό ή τουλάχιστον, με κάποια συμπτώματα που κρίνονται από μια μερίδα ειδικών, ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα.

Tο φως της δημοσιότητας είδαν πρόσφατα, απόρρητες εκθέσεις του Πενταγώνου που ισχυρίζονται ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, πάσχει από το ιδιαίτερο σύνδρομο αυτισμού, Άσπεργκερ. Η ομάδα των ερευνητών του Πενταγώνου, που προχώρησε στην ανάλυση βίντεο από δημόσιες εμφανίσεις του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας από το 2000, περιγράφει ότι ο Πούτιν πάσχει από μία “αυτιστική δυσλειτουργία που επηρεάζει όλες τις αποφάσεις του”. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έτσι εξηγείται το μονίμως σταθερό βλέμμα του προέδρου και η εμμονή του με την εξουσία. 

"Η νευρολογική ανάπτυξη του Πούτιν είναι προφανές ότι διεκόπη κατά την βρεφική ηλικία, καθώς ο εγκέφαλός του πρέπει να υπέστη 'προσβολή' κατά την διάρκεια της κύησης". Με επαρκή στοιχεία, όπως τουλάχιστον θεωρεί η επιστημονική ομάδα των ερευνητών, διεξήχθη το συμπέρασμα πως ο Πούτιν και ο αυτισμός είναι δύο έννοιες αλληλένδετες. Ανατρέχοντας πίσω στην ιστορία, δεν είναι η πρώτη φορά που κάποια γνωστή προσωπικότητα έχει διαγνωστεί από ειδικούς με κάποια μορφή αυτισμού. Τα συμπεράσματα ωστόσο των μελετητών στηρίζονται σε αδιαμφισβήτητα στοιχεία ή σε μεμονωμένες διαπιστώσεις; 

Με αυτισμό, προσωπικότητες που άλλαξαν τον κόσμο

Σύμφωνα με τον ειδικό στο σύνδρομο του αυτισμού, Simon Baron- Cohen, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και o Ισαάκ Νεύτωνας είχαν πολλά συμπτώματα του συνδρόμου Άσπεργκερ. Ο ίδιος, ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Cambridge και ο μαθηματικός Ioan James από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σύμφωνα με άρθρο του BBC, προχώρησαν στην αξιολόγηση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας του Νεύτωνα και του Αϊνστάιν για να βρουν αν εκδηλώνουν τα τρία βασικά συμπτώματα του συνδρόμου Άσπεργκερ: εμμονική ενασχόληση, δυσκολία στην κοινωνική αλληλεπίδραση και προβλήματα στην επικοινωνία.
Ο Κάρολος Δαρβίνος συγκεντρώνει χαρακτηριστικά του αυτισμού
Ο Κάρολος Δαρβίνος συγκεντρώνει χαρακτηριστικά του αυτισμού
Βάσει των πορισμάτων, ο Νεύτωνας φαίνεται ότι ήταν πιο κλασική περίπτωση. Μιλούσε σπάνια, ήταν απρόβλεπτος, ήταν τόσο απορροφημένος από την δουλειά του που συχνά ξεχνούσε να φάει, ενώ ήταν άλλοτε ενεργητικός και συχνά οξύθυμος με τους λίγους φίλους που είχε και άλλοτε μαλθακός. Επίσης, ακόμη και αν δεν συμμετείχε κανείς στις διαλέξεις του, δεν δίσταζε να μιλάει μόνος σε μια άδεια αίθουσα.  
Πολλοί ειδικοί αναζητούν σε διάσημες προσωπικότες τα 3 βασικά συμπτώματα του αυτισμού: εμμονική ενασχόληση, δυσκολία στην κοινωνική αλληλεπίδραση και προβλήματα στην επικοινωνία"
Ο Αϊνστάιν θεωρείται ότι παρουσίαζε συμπτώματα του συνδρόμου Άσπεργκερ, πιο έντονα κατά την παιδική ηλικία. Ως παιδί είχε παρατηρηθεί ότι ήταν ιδιαίτερα απομονωμένο, μοναχικό και επαναλάμβανε ηχολαλικά προτάσεις μέχρι την ηλικία των 7 ετών. Μεγαλώνοντας, στις ομιλίες του είχε μπερδεμένο και δυσνόητο λόγο, είχε πολυάριθμες κοινωνικές σχέσεις και εξέφραζε ανοιχτά  την άποψή του για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Παρόλα αυτά, η υψηλή αίσθηση χιούμορ που ανέπτυξε κατά την διάρκεια της ζωής του, είναι ένα σημάδι σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, που έρχεται σε αντίθεση με τον αυτισμό.  
Σύμφωνα με τον ειδικό αυτισμού και συγγραφέα, Tony Atwood, αυτισμό είχε και ο Μότσαρτ, καθώς θεωρείται ότι είχε πολλά συμπτώματα του συνδρόμου Άσπεργκερ, παρόλο που πολλοί πίστευαν ότι οι απόψεις του συγγραφέα δεν ήταν τίποτε άλλο παρά “απλές εικασίες”. Άρθρο στην Telegraph αναφέρει ότι και ο πατέρας της εξελικτικής βιολογίας, Κάρολος Δαρβίνος έπασχε από το σύνδρομο Άσπεργκερ. Οι ερευνητές ήταν πεπεισμένοι ότι είχε αυτισμό, από την επιμονή του, τον ιδιαίτερο τρόπο σκέψης του αλλά και από το γεγονός ότι προσηλωνόταν κάθε φορά σε ένα πράγμα. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη θεωρία του συγγραφέα στη συνέχεια, κρίθηκε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη.
Πολλοί ειδικοί καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα και για τον Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πολλοί ειδικοί καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα και για τον Άλμπερτ Αϊνστάιν
Ο τρίτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής  και κύριος συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, Τόμας Τζέφερσον στο επίμαχο βιβλίο του Norm Legin, "Διαγιγνώσκοντας τον Τζέφερσον", παρουσιάζεται με αυτισμό, καθώς θεωρείται ότι τα ιδιαίτερα του ενδιαφέροντα αλλά και οι κοινωνικές και επικοινωνιακές του ελλείψεις ήταν δείγματα μιας αυτιστικής συμπεριφοράς. Ο αυτισμός σύμφωνα με τον Baron, έχει κληρονομική βάση ενώ ισχυρίζεται πως υπάρχουν αποδεδειγμένα στοιχεία που συσχετίζουν το σύνδρομο με ιδιαίτερες ικανότητες και το ταλέντο στην κατανόηση σύνθετων συστημάτων από προγράμματα για υπολογιστές έως μουσική κ.α. 
Σύμφωνα με τον ειδικό του αυτισμού, “Το πάθος, ο έρωτας και η υποστήριξη της δικαιοσύνης μπορεί να εμφανίζονται ως χαρακτηριστικά στοιχεία των ατόμων με σύνδρομο Άσπεργκερ. Αυτό που δεν μπορούν οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτό το σύνδρομο είναι η αυθόρμητη συζήτηση”. Ανεξαρτήτως πορισμάτων, σύνδρομα όπως ο αυτισμός που φέρουν μια σειρά αμέτρητων συμπτωμάτων, έχουμε δει πως πέρα από ταμπέλες, γεννούν και πολλά αστέρια καθώς μια ιδιαιτερότητα δεν αρκεί για να κριθεί ένας άνθρωπος στο σύνολο της ύπαρξής αλλά και της προσφοράς του. 


ΠΗΓΗ: pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...