18/10/14

Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα...




Με την Ελληνική γλώσσα των εκατομμυρίων λέξεων, έχουμε την χαρά να "επιλέγουμε" ΠΑΝΤΑ, την κατάλληλη λέξη για να αποδώσουμε με ακρίβεια την σκέψη μας... (τουλάχιστον  έτσι θα έπρεπε να είναι).

Να όμως που στην καθημερινότητά μας πέφτουμε συχνά στη "παγίδα" του να χρησιμοποιούμε λέξεις που έχουν εντελώς διαφορετικό νόημα από αυτό που θέλουμε να αποδώσουμε.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι, η χρήση της λέξης "ΠΑΙΔΕΙΑ" αντί της λέξης "ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"

Έχουμε εγκλωβίσει την ΠΑΙΔΕΙΑ, ανάμεσα σε μαθηματικά, συντεταγμένες, ιατρικές ορολογίες, εξισώσεις και επιφανειακές "γνώσεις" τηλεοπτικής ψυχολογίας.... και ενώ θέλουμε να μιλήσουμε για εκπαίδευση, χρησιμοποιούμε " εκ παραδρομής" την λέξη παιδεία... (ΜΠΙΚ ΜΙΣΤΕΪΚ που λεν και οι φίλοι μας οι Αγγλοσάξονες)

Αλλά η πιο μεγάλη πλάκα (και το λέω μετά θλίψις μου) είναι το ότι θεωρούμε, ότι την κατέχουμε αυτή την ριμαδοπαιδεία... εκεί πια ξετυλίγεται όλο το σύνδρομο του νεοέλληνα, μην ξέροντας τι είναι παιδεία, κραδαίνουμε ένα πτυχίο επιβεβαιώνοντας στο 100% την άγνοιά μας...

Η αδυναμία μας για σφαιρική αντίληψη, χειρισμό, κατανόηση, επεξεργασία, ανάλυση και σύνθεση ενός θέματος μας αφήνει αδιάφορους... διότι, ΕΧΟΥΜΕ ένα χαρτί, που μπορεί να μας κάνει κοινωνούς μιας εξειδίκευσης, ΑΛΛΑ επ ουδενί δεν μας κάνει κοινωνούς μιας σφαιρικής παιδείας, με ότι απορρέει από αυτή.

Με άλλα λόγια, άλλα λέμε άλλα εννοούμε και σε άλλα ελπίζουμε... ας το πάρουμε από την αρχή λοιπόν το θέμα και ας μάθουμε ακριβώς τις σημασίες των λέξεων διότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγουμε τις διάφορες κακοτοπιές... 




ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ...
παιδεία η [peδía] Ο25 : 1.πνευματική καλλιέργεια· μόρφωση, κουλτούρα: Aνθρωπιστική ~. Έλλειψη παιδείας. (λόγ. έκφρ.) θύραθεν* ~. άμοιροι* παιδείας. 2. εκπαίδευση: Yπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι κρατικές δαπάνες για την ~. «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», κεντρικό σύνθημα της φοιτητικής εξέγερσης του 1973.
[λόγ.: 1: αρχ. παιδεία· 2: σημδ. γαλλ. éducation (nationale)] 

ΚΑΙ... 

 εκπαίδευση η [ekpéδefsi] Ο33 : η καλλιέργεια, με συστηματική διδασκαλία και άσκηση σε ειδικά ιδρύματα (σχολεία κ.ά.), των διανοητικών και σωματικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων των ατόμων, κυρίως των παιδιών και των νέων, για να μπορέσουν να ασκήσουν κάποιες επαγγελματικές ή άλλες δραστηριότητες: Γενική / ειδική / θεωρητική / πρακτική / δημόσια / ιδιωτική ~. Στοιχειώδης / μέση / ανώτερη / ανώτατη ~. Bαθμίδες της εκπαίδευσης. Πρωτοβάθμια / δευτεροβάθμια / τριτοβάθμια ~. Προσχολική ~, των νηπίων. Άρτια / ταχύρρυθμη / διαρκής ~. ~ υψηλού επιπέδου. Ο εκδημοκρατισμός της εκπαίδευσης. Ίση και δωρεάν ~ για όλους. Επαγγελματική / τεχνική ~. || H ~ των υπαλλήλων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές θα κρατήσει τρεις μήνες. || (στρατ.): Στρατιωτική ~. Bασική ~, η εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων. Kέντρο* Εκπαίδευσης (νεοσυλλέκτων). Στρατιωτικές μονάδες πρώτου / δεύτερου / τρίτου κύκλου εκπαιδεύσεως.
[λόγ. εκπαιδεύ(ω) -σις > -ση]


 Καλή σας Διασκέδαση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...