18/10/14

Τα είδωλα δεν χέζουν.

Ανέκαθεν, η χρήση ειδώλων στις κοινωνίες των ανθρώπων ήταν μια εύκολη και σχετικά ανέξοδη λύση της εξουσίας για να μαντρώνει τις μάζες κάτω από κοινά προτάγματα. 
Τα είδωλα χρησιμοποιούνται από κάθε ομάδα που είτε κατέχει είτε θέλει να καταλάβει την εξουσία ως μηχανισμός ποδηγέτησης της ατομικής βούλησης και ταυτότητας, που εκ φύσεως είναι επικίνδυνες για κάθε ιεραρχικό μοντέλο.
Η κατασκευή τους, σχετικά εύκολη, συνήθως απαιτεί μια στρεβλή υπερθεμάτιση κάποιου προσώπου ή ακόμη και μια ανθρωποθυσία. Από τους αρχαίους ήρωες, στους χριστιανούς μάρτυρες και μέχρι τους μεγάλους επαναστάτες, η διαδικασία είναι σχεδόν ταυτόσημη. Στα είδωλα αποδίδονται ικανότητες έξω και πέρα από κάθε λογική, κατασκευάζοντας έτσι παραδείγματα όχι προς μίμηση αλλά προς τυφλή υποταγή.
Η χρήση των ειδώλων, απόλυτα συμβατή με την ιδέα της κυριαρχίας επί των μαζών, δεν διαφέρει κατ' ουσίαν σε κανένα χρονικό ή πολιτικό/ιδεολογικό πλαίσιο. Το είδωλο παρουσιάζεται συνήθως αποστειρωμένο από κάθε ανθρώπινη ιδιότητα που θα μπορούσε να αμαυρώσει την εικόνα του, και προβάλλεται συστηματικά ως παράδειγμα προσδιορισμού θέσης του ατόμου στο σύνολο.
Μόνο που τελικά, όλα τα είδωλα καταλήγουν παράλληλα με τον πρωταρχικό τους σκοπό της παραπλάνησης, ένα πολύ κερδοφόρο αντικείμενο εμπορικής και πνευματικής εκμετάλλευσης στο διηνεκές. Πολλές φορές, έχουμε και τα αντι-είδωλα, φτιαγμένα ειδικά για την κατανάλωση από περιθωριακές ή εναλλακτικές ομάδες.
Στο τέλος τους, όλα τα είδωλα καταλήγουν “αγνά” υπό το φως της ιδεολογικής τους υπόστασης, χωρίς να χέζουν, να ρεύονται ή να σκοντάφτουν, τυπωμένα σε λάβαρα, μπλουζάκια καπέλα και λοιπά τιμαλφή της μαζικής αποχαύνωσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...