24/10/14

12 Αρχιτέκτονες Που Άλλαξαν Τον Κόσμο (ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)


12 Αρχιτέκτονες Που Άλλαξαν Τον Κόσμο (ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ)

4. Frank Gehry 

(28 Φεβρουαρίου 1929 - )

  Ο Frank Gehry γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου το 1929 στο Τορόντο του Καναδά. Η σταδιοδρομία του ξεκίνησε απο μερικά μαθήματα στο Los Angeles City College. Μετά κατάφερε να πάρει υποτροφία στο πανεπιστήμιο Southern California και αποφοίτησε το 1945 με πτυχίο στην αρχιτεκτονική. Με την απόλυσή του από το στρατό συνέχισε τις σπουδές του στο Harvard Graduate School of Design χωρίς όμως να καταφέρει να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Αποκτώντας αρκετή πείρα από διάφορα γραφεία που είχε δουλέψει, το 1962 άνοιξε το δικό του γραφείο στο Los Angeles που είναι γνωστό ως LLP.

Der Neue Zollhof


Weisman Art Museum, Minneapolis

Marqués de Riscal Vineyard Hotel, Elciego, Spain

 
Guggenheim Museum Bilbao , Bilbao Spain

5. Ieoh Ming Pei

(26 Απριλίου 1917 - )

Ο Ιεό Μινγκ Πέι (κινεζικά: 貝聿銘, πιν-γίν:Bèi Yùmíng), συνήθως γνωστός με τα αρχικό του I.M. Πέι, είναι Kινέζος αρχιτέκτονας, γνωστός ως ένας από τους σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.
Ο Πέι αποφοίτησε από το τμήμα αρχιτεκτονικής του ΜΙΤ το 1940 και εργάζεται με αφηρημένες μορφές, χρησιμοποιώντας ως υλικά την πέτρα, το σκυρόδεμα, το γυαλί και το χάλυβα. Ο Πέι κέρδισε το βραβείο Pritzker το 1983, και είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα.The Louvre, Paris
Bank of China Tower, Hong Kong

Miho Museum, Japan

Museum of Islamic Art, Qatar

6. Alvar Aalto

(3 Φεβρουαρίου 1898 - 11 Μαΐου 1976)

Ο Άλβαρ Άαλτο (Hugo Alvar Henrik Aalto). 
Hταν Φινλανδός αρχιτέκτονας και βιομηχανικός σχεδιαστής, αποκαλούμενος μερικές φορές ως «πατέρας του μοντερνισμού» στις σκανδιναβικές χώρες. 
Η δουλειά του περιλαμβάνει αρχιτεκτονική, έπιπλα και υαλικά.
 Ο Άλβαρ Άαλτο γεννήθηκε στο Κuortane της Φινλανδίας. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ελσίνκι (Helsinki university of technology) από το 1916 μέχρι το 1921. Επέστρεψε στο Γυβάσκυλα όπου άνοιξε το πρώτο του αρχιτεκτονικό γραφείο το 1923.
Auditorium of the University of Technology, Helsinki, Finland


Aalto Theater Opera House
Alvar Aalto library

Riola Parish Church

7. Le Corbusier 

(6 Οκτωβρίου 1887 - 27 Αυγούστου 1965)

Ο Σαρλ-Εντουάρ Ζανρέ (Charles-Edouard Jeanneret), γνωστός ως Λε Κορμπυζιέ (Le Corbusier), ήταν Ελβετός αρχιτέκτονας, διάσημος για τη συνεισφορά του σε αυτό που καλείται σήμερα μοντερνισμός, ή πρώιμος μοντερνισμός. Ήταν πρωτοπόρος στις θεωρητικές μελέτες του σύγχρονου σχεδίου και αφιερώθηκε στην παροχή των καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τους κατοίκους των συσσωρευμένων πόλεων.
Η σταδιοδρομία του είχε διάρκεια πέντε δεκαετιών, περιλαμβάνοντας κτίρια που κατασκευάστηκαν σε ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη, την Ινδία, τη Ρωσία, και μια κατασκευή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν επίσης πολεοδόμος, ζωγράφος, γλύπτης, συγγραφέας και σχεδιαστής επίπλων.


Le Corbusier's Berlin Unité

Le Corbusier's Secretariat Building

Villa Savoye
Centre Le Corbusier Art Museum Zürich

8. Santiago Calatrava

(28 Ιουλίου 1951 - )

Ο Σαντιάγο Καλατράβα (Santiago Calatrava) είναι διεθνώς γνωστός και βραβευμένος Ισπανός αρχιτέκτονας και πολιτικός μηχανικός, ο οποίος εργάζεται στη Ζυρίχη.
Γεννήθηκε στη Βαλένθια της Ισπανίας, όπου μελέτησε προπτυχιακά στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και το σχολείο τεχνών.  Μετά από την αποφοίτηση το 1975, εγγράφτηκε στο ελβετικό ομοσπονδιακό ίδρυμα τεχνολογίας (ETH Ζυρίχης).
Η πρόωρη σταδιοδρομία του Καλατράβα αφιερώθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος στις γέφυρες και τους σταθμούς τραίνων, τα σχέδια για τους οποίους ανύψωσαν τη θέση του ως πολιτικό μηχανικό με νέα άποψη. Εν τούτοις, το ύφος του είναι πολύ προσωπικό και προκύπτει από τις πολυάριθμες μελέτες του ανθρώπινου σώματος και του φυσικού κόσμου που έκανε.


Medio Padana TAV Station, Reggio Emilia, Italy

Milwaukee Art Museum

Montjuïc Communications Tower
City of Arts and Science, Valencia


12 Αρχιτέκτονες Που Άλλαξαν Τον Κόσμο (ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...