13/3/15

Γιατί τα κινέζικα (και πάμφθηνα) smartphones δεν έρχονται στη δύση;


Μα πού είναι τέλος πάντων όλα εκείνα τα smartphones που στην Κίνα μπορεί κανείς να βρει… τσάμπα;

 

china-smartphone-680x453
Το αρθρο μας για το φθηνότερο smartphone που μπορεί να βρει κανείς στην αγορά, το Nokia 215, φαίνεται πως σας έκανε «κλικ». Δεν ήταν και λίγοι εκείνοι που αναρωτήθηκαν γιατί στην Ευρώπη δεν βλέπουμε όλα εκείνα τα κινητά που ανακοινώνονται και κυκλοφορούν σε αναπτυσσόμενες χώρες και βέβαια στην Κίνα. Δεν μπορεί, όσοι ασχολείστε με την Τεχνολογία, όλο και κάπου θα ‘χετε ακούσει για smartphones των 20, 30 και 40€ ή μοντέλα ακριβότερα μεν, που όμως κοντράρουν σε τεχνικά χαρακτηριστικά συσκευές αρκετών εκατοντάδων ευρώ δε. Ε, πού είναι όλα αυτά;
Πατέντες
Απαντήσεις υπάρχουν για όλα. Κατ’ αρχάς, ξεκινώντας από όλα εκείνα τα κινέζικα smartphones, ας μιλήσουμε για τα πιο εμπορικά ζητήματα: πατέντες. Η δύναμη μιας εταιρείας όπως η Samsung ή η Apple, δεν είναι οι συσκευές: αυτές έρχονται και παρέρχονται. Οι πατέντες είναι. Πολλές από τις εξαγορές που έχουν δει τα μάτια μας (Motorola, Nokia κ.α.) αφορούσαν τις πατέντες που είχαν στα χέρια τους οι εταιρείες που άλλαζαν χέρια και όχι απαραίτητα τις συσκευές ή την τεχνογνωσία τους. Όταν λοιπόν μια εταιρεία ετοιμάζεται να λανσάρει τις συσκευές τις σε αγορές όπως η ευρωπαϊκή και η αμερικάνικη, είναι δεδομένο ότι οι «μεγάλοι» θα τις περάσουν από κόσκινο προκειμένου να δουν αν έχει το δικαίωμα να το κάνει κι αν διαπιστωθεί ότι δεν έχει τις απαραίτητες άδειες και πατέντες τότε… οι δικηγόροι να ‘ναι καλά.
Υπολογίζεται ότι το 20% των εσόδων μιας εταιρείας που κατασκευάζει smartphones, ξοδεύεται σε θέματα σχετικά με πατέντες.
Φυσικά αν το λανσάρισμα αφορά την αγορά της Κίνας ή μια άλλη, εξίσου απόμακρη, ιδιαίτερη ή απλώς μικρή αγορά, τότε σίγουρα και τα ερωτήματα που θα εγείρει αυτό θα είναι και αντίστοιχα μικρότερα. Για να καταλάβετε για τι μάχη μιλάμε, την ώρα που η Huawei, μια κινέζικη εταιρεία που έχει εδραιωθεί στη δύση, πέρυσι κατέθεσε 71.903 αιτήσεις για πατέντες στην Κίνα, η Xiaomi, μια φίρμα που τώρα τελευταία αρχίσαμε να τη μαθαίνουμε, πήγε για μόλις 1.141. Οι πατέντες της τελευταίας στην Κίνα, μάλιστα, είναι κατά 48 φορές λιγότερες απ’ αυτές της Apple, έτσι, για να έχετε μια αίσθηση της διαφοράς μεγέθους.
 Κάποια μοντέλα Κινέζων κατασκευαστών έχουν πρωτότυπο design, άλλα «βασίζονται» στον σχεδιασμό υπαρχουσών συσκευών ενώ ορισμένα αποτελούν κλώνους «ναυαρχίδων» επιπέδου iPhone και Note.
Κάποια μοντέλα Κινέζων κατασκευαστών έχουν πρωτότυπο design, άλλα «βασίζονται» στον σχεδιασμό υπαρχουσών συσκευών ενώ ορισμένα αποτελούν κλώνους «ναυαρχίδων» επιπέδου iPhone και Note.
CE
Πάρτε όποια ηλεκτρονική ή ηλεκτρική συσκευή θέλετε και περιεργαστείτε τη. Κάπου στο περίβλημά της θα βρείτε τη χαρακτηριστική επιγραφή CE η οποία και υποδηλώνει πως το προϊόν είναι σύμφωνο με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άρα καλώς κυκλοφορεί στις χώρες της. Ε, ποιος σας είπε ότι όλες οι κινέζικες εταιρείες, ναι, ναι, αυτές που μπορεί να κατασκευάζουν πάμφθηνα smartphones σε τιμές που ούτε καν τις φαντάζεστε, να πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια ασφαλείας; Όχι ότι αυτό σημαίνει πως είναι ακατάλληλες προς χρήση όμως σε κάθε περίπτωση, έγκριση για να εισαχθούν και να πωληθούν στην Ευρώπη δεν παίζει να πάρουν στον αιώνα τον άπαντα. Ε, και κάπως έτσι, ο μόνος τρόπος για να δουν τις ομορφιές της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, είναι μέσω eBay, Ali Express, Play-Asia ή κανενός ναυτικού που μόλις ξεμπάρκαρε.
Αν μη τι άλλο οι Κινέζοι επιδεικνύουν τα τελευταία χρόνια διαρκώς μεγαλύτερη εξωστρέφεια, συμμετέχοντας σε εκθέσεις σε ανατολή και δύση.
Αν μη τι άλλο οι Κινέζοι επιδεικνύουν τα τελευταία χρόνια διαρκώς μεγαλύτερη εξωστρέφεια, συμμετέχοντας σε εκθέσεις σε ανατολή και δύση.
Λεφτά έχετε, πληρώστε!
Έχοντας ξεμπερδέψει με τα δικολαβίστικα (Ευρωπαϊκή Ένωση, πατέντες κλπ), πάμε να κλείσουμε με κάτι ελαφρώς διαφορετικό: τις στρατηγικές των ίδιων των εταιρειών. Οι τελευταίες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τη δυναμική της κάθε αγοράς, τα χρήματα δηλαδή που μπορεί να ξοδέψει ο Άγγλος/Γάλλος/Πορτογάλος καταναλωτής προκειμένου να αγοράσει μια συσκευή όπως αυτή που θέλουν να του πουλήσουν. Εφ’ όσον π.χ. μια εταιρεία που φτιάχνει smartphones, για να το πάμε λίγο μπακαλίστικα, γνωρίζει ότι στην Ελλάδα δίνουμε στην ξεφτίλα ένα πενηντάρικο για ένα τέτοιο, ποιος ο λόγος να μας προσφέρει το ακόμα φθηνότερο μοντέλο; Μπορεί να το κάνει στην πορεία στο πλαίσιο διορθωτικών κινήσεων όμως εξ’ αρχής θα κοιτάξει να προσαρμοστεί στο πορτοφόλι του κάθε καταναλωτή, είτε προς τα επάνω, είτε προς τα κάτω. Επιπρόσθετα, μην ξεχνάτε πως όσο πιο ακριβό το smartphone, τόσο περισσότερα και τα έξτρα χρήματα που θα δαπανήσει μετά την αγορά του ο καταναλωτής (εφαρμογές, παιχνίδια, υπηρεσίες, περισσότερο data λόγω χρήσης κλπ) –τουλάχιστον αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο.
Σε περίπτωση που πάντως εσείς σώνει και καλά θέλετε να πάρετε το πάμφθηνο smartphone που μπανίσατε online αλλά δεν παίζει να ‘ρθει με τίποτα στην Ελλάδα, τις λύσεις τις αναφέραμε πιο πάνω. Κάντε τα κουμάντα σας, ζυγίστε το ρίσκο και πράξτε κατά το δοκούν. 

1 σχόλιο:

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...