13/3/15

Ποιος θα ορίσει τον επόμενο Δαλάι Λάμα;

Το Πεκίνο απειλεί να «μετενσαρκώσει» εκείνο τον επόμενο θρησκευτικό ηγέτη των θιβετιανών βουδιστών.


 

Οι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας φοβούνται ότι ο Δαλάι Λάμα δεν θα έχει μεταθανάτια ζωή εξαιτίας της πρόσφατης εικασίας που εξέφρασε ο εξόριστος θρησκευτικός ηγέτης αναφορικά με το ενδεχόμενο να τερματίσει την πνευματική του γενεαλογία και να μη μετενσαρκωθεί. Οι αξιωματούχοι ανησυχούν τόσο που προειδοποίησαν ότι πρέπει να μετενσαρκωθεί, και σύμφωνα με τους δικούς τους όρους. Στην ετήσια συνεδρίαση των Κινέζων νομοθετών στο Πεκίνο επικράτησε κλίμα έντασης αναφορικά με το τι θα συμβεί όταν ο 14ος Δαλάι Λάμα, ηλικίας 79 ετών, πεθάνει και ιδιαίτερα σχετικά με το ποιος θα αποφασίσει ποιος θα τον διαδεχθεί στη θέση του πιο επιφανούς ηγέτη του θιβετιανού βουδισμού.
 
 

Η διαμάχη για τη μετενσάρκωση έχει σοβαρές επιπτώσεις στο Πεκίνο και την εξουσία του στο Θιβέτ. Η κινεζική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαχειριστεί όλες τις πτυχές της θιβετιανής βουδιστικής παράδοσης, συμπεριλαμβανομένων και των πιο ιερών κανόνων διαδοχής, για να διασφαλίσει ότι η ταραγμένη περιοχή θα παραμείνει σταθερά υπό κινεζικό έλεγχο. Οι ηγέτες του κόμματος θα προτιμούσαν να παρεισφρήσουν στη διαδικασία διαδοχής η οποία φέρει όλο το βάρος της θιβετιανής παράδοσης από το να ορίσουν, μέσω διατάγματος, έναν νέο Δαλάι Λάμα, καθώς αυτό θα υπονόμευε την αξιοπιστία του νέου θρησκευτικού ηγέτη μεταξύ των Θιβετιανών.
Οπότε, στην περίπτωση που ο Δαλάι Λάμα, ο οποίος εξακολουθεί να είναι σεβαστός στο Θιβέτ για περισσότερο από μισό αιώνα μετά την αυτοεξορία του, χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να ακυρώσει την ιστορική διαδικασία επιλογής, η Κίνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την προοπτική της συνέχισης της δυσαρέσκειας στην περιοχή ακόμη και μετά τον θάνατό του. Ουσιαστικά θα αποτελούσε την τελευταία πράξη ανυπακοής του Δαλάι Λάμα.
Ο Δαλάι Λάμα δεν σχολίασε τις τελευταίες προειδοποιήσεις της Κίνας. Αλλά ο Λομπσάνγκ Σανγκέι, ο πρωθυπουργός της εξόριστης θιβετιανής κυβέρνησης που εδρεύει στην Νταραμσάλα της Βόρειας Ινδίας, εμφανίστηκε ιδιαίτερα καυστικός όταν ο πρώην κυβερνήτης της αυτόνομης περιοχής του Θιβέτ Πάντμα Τσολίνγκ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο Δαλάι Λάμα βεβήλωσε τη θιβετιανή βουδιστική πίστη: «Είναι σαν ο Φιντέλ Κάστρο να λέει “θα επιλέξω τον επόμενο Πάπα και όλοι οι καθολικοί θα πρέπει να τον ακολουθήσουν”. Αυτό είναι γελοίο» είπε.

source

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...