16/3/15

Ισοπέδωσαν τον τάφο του Σαντάμ Χουσεΐν στο Τικρίτ

Πέρυσι, σουνίτες του Ιράκ είχαν ανακοινώσει ότι είχαν μεταφέρει τη σορό του Σαντάμ σε άγνωστη τοποθεσία


Ισοπέδωσαν τον τάφο του Σαντάμ Χουσεΐν στο Τικρίτ
Συντρίμμια έγινε ο τάφος του έκπτωτου ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν. Το μαυσωλείο του ιρακινού δικτάτορα καταστράφηκε στη διάρκεια σκληρών μαχών κοντά στο Τικρίτ όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις μάχονται να ανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης από τους τζιχαντιστές.
Βίντεο από την περιοχή δείχνει πως από τον τάφο δεν έχουν απομείνει παρά μερικές πέτρες και ερείπια.
Πάντως, πιθανότατα το λείψανο του Χουσεΐν δεν βρίσκεται μέσα στον τάφο αφού πέρυσι σουνίτες Ιρακινοί είχαν ανακοινώσει ότι είχαν απομακρύνει τη σορό του και την είχαν θάψει σε άγνωστη τοποθεσία.
Ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει υψηλή συμβολική σημασία για τους σουνιτικούς πληθυσμούς του Ιράκ, ενώ σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, πρώην στελέχη του καθεστώτος του Σαντάμ, έχουν επιτελικές θέσεις στο Ισλαμικό Κράτος. 
Στις μάχες απώθησης των τζιχαντιστών, συμμετέχουν πολλοί σιίτες στρατιώτες από διάφορες ομάδες (ορισμένοι και αντάρτες που συντάχθηκαν με τις καθεστωτικές δυνάμεις), οι οποίοι κυνηγούν σουνιτικούς πληθυσμούς από τις περιοχές αυτές και "ορκίζονται" αντίποινα για τις σφαγές των τζιχαντιστών σε βάρος σιιτών (οι τζιχαντιστές είναι ως επί το πλείστον σουνίτες τω δόγμα). Οι συγκρούσεις αναζωπυρώνουν τους φόβους για μια ολική σεχταριστική σύρραξη στο Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...